Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Poľská centrálna banka kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Lombardná sadzba banky zostala na úrovni 6,25 % a depozitná na úrovni 5,25 %.

Varšava 8. novembra (TASR) - Poľská centrálna banka na novembrovom zasadnutí svoje kľúčové úrokové sadzby nezmenila. Odôvodnila to neistotou v súvislosti s budúcou hospodárskou politikou a jej možným vplyvom na infláciu. TASR o tom informuje na základe správy PAP.

Rada pre menovú politiku Národnej banky Poľska (NBP) na svojom zasadnutí v novembri 2023 ponechala referenčnú sadzbu na úrovni 5,75 %. Ekonómovia pritom očakávali, že ju zníži o 25 bázických bodov, keďže inflácia sa spomaľuje a najnovšie údaje naznačujú postupné oživovanie ekonomickej aktivity.

Lombardná sadzba banky zostala na úrovni 6,25 % a depozitná na úrovni 5,25 %.

V októbri sa medziročná miera inflácie v krajine výrazne spomalila na 6,5 %, čo je jej najnižšia hodnota od septembra 2021, z 8,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Stále je však výrazne nad cieľovým rozpätím banky 1,5 až 3,5 %.

"Vzhľadom na úpravu úrokových sadzieb NBP v predchádzajúcich mesiacoch spolu s neistotou týkajúcou sa budúcej fiškálnej a regulačnej politiky a jej vplyvu na infláciu sa rada rozhodla ponechať úrokové sadzby NBP nezmenené," píše sa vo vyhlásení.

Rada dodala, že súčasná úroveň úrokových sadzieb v strednodobom horizonte prispieva k plneniu inflačného cieľa NBP.

Ďalšie rozhodnutia rady budú závisieť od prichádzajúcich informácií o vyhliadkach inflácie a hospodárskej aktivity. Centrálna banka bude naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie makroekonomickej a finančnej stability vrátane zníženia inflácie k inflačnému cieľu NBP v strednodobom horizonte.

NBP zároveň mierne upravila svoju prognózu priemernej inflácie na 11,3 - 11,5 % v roku 2023, 3,2 - 6,2 % v roku 2024 a 2,2 - 5,3 % v roku 2025.

Banka tiež naznačila, že môže intervenovať na devízovom trhu.