Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Poľská centrálna banka nečakane zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poľská centrálna banka pristúpila k nečakanému zvýšeniu hlavnej úrokovej sadzby krátko po tom, ako tak urobila Česká národná banka.

Varšava 6. októbra (TASR) - Poľská centrálna banka v stredu nečakane zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu. Urobila tak zhruba o pol roka skôr, než predpokladala väčšina ekonómov.

Rada pre menovú politiku Národnej banky Poľska (NBP) zvýšila referenčnú sadzbu o 40 bázických bodov na 0,5 %. Dôvodom je vysoká inflácia, ktorá dosiahla 20-ročné maximum.

Banka okrem toho zvýšila aj lombardnú, diskontnú a rediskontnú sadzbu. Lombardnú sadzbu zvýšila o 50 bázických bodov na 1 %, rediskontnú o 40 bodov na 0,51 % a diskontnú rovnako o 40 bázických bodov na 0,52 %. Sadzba z vkladov zostala na pôvodnej úrovni 0 %.

Poľská centrálna banka pristúpila k nečakanému zvýšeniu hlavnej úrokovej sadzby krátko po tom, ako tak urobila Česká národná banka (ČNB). Tá koncom minulého týždňa zvýšila základnú úrokovú sadzbu z 0,75 % na 1,5 %, čo bolo najvýraznejšie zvýšenie za posledných 24 rokov.

V prípade Poľska počítali ekonómovia s ponechaním hlavnej úrokovej sadzby na pôvodnej úrovni 0,1 %. Väčšina ekonómov zároveň očakávala, že so zvyšovaním začne NBP najskôr v 1. kvartáli budúceho roka.

"Otázkou je, či tento krok predznamenáva začiatok pravidelného zvyšovania alebo či po terajšom zvýšení nastane určitá prestávka," povedal Piotr Bielski, riaditeľ oddelenia ekonomických analýz Santander Bank Polska.

Podľa predbežných údajov poľského štatistického úradu z minulého týždňa dosiahla medziročná miera inflácie v Poľsku v septembri 5,8 %. To znamená najvýraznejší rast spotrebiteľských cien od júna 2001. V auguste sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 5,5 %.