Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľská centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu nezmenenú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie rozhodnutie poľskej centrálnej banky bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.

Varšava 7. decembra (TASR) - Poľská centrálna banka ponechala v stredu kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú. Urobila tak už tretí mesiac po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Národná banka Poľska rozhodla, že kľúčová úroková sadzba naďalej zostáva na úrovni 6,75 %. Na túto úroveň ju zvýšila v septembri, keď ju posunula nahor o 25 bázických bodov. Následne však zvolila pauzu v sprísňovaní menovej politiky, keďže predpokladala postupné zmierňovanie inflácie. Tá aj v novembri zaznamenala spomalenie, keď dosiahla 17,4 % po 17,9-percentnej úrovni v októbri.

Najnovšie rozhodnutie poľskej centrálnej banky bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Väčšina analytikov zároveň predpokladá, že banka ponechá sadzbu na súčasnej úrovni aj počas budúceho roka.

Na pôvodnej hodnote ponechala centrálna banka aj ďalšie sadzby. Lombardná sadzba tak zotrvala na úrovni 7,25 %, rediskontná na úrovni 6,80 % a diskontná sadzba na úrovni 6,85 %. Banka nemenila ani depozitnú sadzbu, ktorá tak zostala na úrovni 6,25 %.