Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poľská centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu

Foto: TASR/AP

Lombardnú sadzbu posunula zo 4 na 5 %, rediskontnú sadzbu z 3,55 na 4,55 % a diskontnú sadzbu z 3,60 na 4,60 %.

Varšava 6. apríla (TASR) - Poľská centrálna banka podľa očakávaní zvýšila v stredu kľúčovú úrokovú sadzbu, rozsah zvýšenia bol však dvojnásobne väčší, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe správy poľskej tlačovej agentúry PAP.

Menová rada Národnej banky Poľska informovala, že hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje o 100 bázických bodov. To znamená rast kľúčovej sadzby z 3,5 na 4,5 %. Rozhodnutie rady tak prekvapilo ekonómov, ktorí počítali so zvýšením hlavnej úrokovej sadzby o 50 bázických bodov.

Banka tak zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu už siedmy mesiac po sebe. Sprísňovanie menovej politiky odštartovala v októbri minulého roka, keď kľúčovú sadzbu zvýšila z 0,10 % na 0,50 %. Jedným z dôvodov výraznejšieho než predpokladaného zvýšenia hlavnej úrokovej sadzby bolo pokračovanie oslabovania kurzu zlotého oproti euru, napriek intervenciám centrálnej banky a ministerstva financií.

Poľská centrálna banka zvýšila o 100 bázických bodov aj ďalšie sadzby. Lombardnú sadzbu posunula zo 4 na 5 %, rediskontnú sadzbu z 3,55 na 4,55 % a diskontnú sadzbu z 3,60 na 4,60 %. Zároveň o 100 bázických bodov zvýšila aj depozitnú sadzbu. Tá tak vzrástla z 3 % na 4 %.