Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Poľská ekonomika sa v 1. kvartáli vrátila k rastu

Centrum mesta Varšava, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Po úprave o sezónne vplyvy zaznamenal HDP Poľska medziročný pokles o 1,7 %.

Varšava 14. mája (TASR) - Po poklese v poslednom štvrťroku minulého roka sa poľská ekonomika na začiatku roka 2021 vrátila k rastu. Uviedol to v piatok poľský štatistický úrad, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Podľa štatistického úradu hrubý domáci produkt (HDP) Poľska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,9 % po 0,5-percentnom poklese v poslednom kvartáli minulého roka. V 3. kvartáli, keď sa ekonomika zotavila z prvej vlny pandémie nového koronavírusu, dosiahol rast ekonomiky 7,5 %.

Napriek zotaveniu však vývoj ekonomiky v 1. kvartáli zaostal za očakávaniami. Ekonómovia počítali s tým, že hrubý domáci produkt vzrastie o 1,1 %.

V medziročnom porovnaní ekonomika Poľska o 1,2 % klesla, keďže nepriaznivý vplyv pandémie pocítila v minulom roku až ku koncu 1. štvrťroka. Tempo poklesu sa tak oproti medziročnému vývoju vo 4. kvartáli spomalilo, keď v posledných troch mesiacoch roka klesla o 2,7 %.

Po úprave o sezónne vplyvy zaznamenal HDP Poľska medziročný pokles o 1,7 %. Vo 4. štvrťroku 2020 klesla ekonomika podobne ako v prípade vývoja na neupravenej báze o 2,7 %.