Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Poľská Polpharma uvažuje nad ponukou na prevzatie Zentivy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polpharma na predloženie ponuky potrebuje silného partnera, keďže jej hodnota sa môže pohybovať v pásme 3 miliardy eur až 3,5 miliardy eur.

Varšava/Praha 20. januára (TASR) - Najväčšia poľská farmaceutická spoločnosť Polpharma pracuje na potenciálnej ponuke na prevzatie českého rivala Zentiva. Polpharma hľadá investorov, ktorí by sa pripojili k ponuke výmenou za menšinový podiel v českej firme, patriacej americkému investičnému fondu Advent International.

Diskusie medzi Polpharmou a potenciálnymi partermi sú v ranom štádiu a poľská firma sa ešte nerozhodla, ako bude štruktúrovať spoločný investičný nástroj, ktorý prípadne predloží ponuku. Polpharma na predloženie ponuky potrebuje silného partnera, keďže jej hodnota sa môže pohybovať v pásme 3 miliardy eur až 3,5 miliardy eur. Preto najala banku JPMorgan, aby vyselektovala potenciálnych investorov.

Bostonský investičný fond Advent International kúpil Zentivu, ktorá vyrába generické a voľnopredajné lieky, v roku 2018 od francúzskeho koncernu Sanofi za 1,9 miliardy eur. Prípravky pražskej Zentivy, ktorá má výrobné závody v Česku, Rumunsku a Indii, sa predávajú vo viac ako 40 krajinách.

Odkedy je Zentiva vo vlastníctve Adventu, jej jadrové príjmy stúpli na približne 200 miliónov eur vďaka sérii akvizícií vrátane prevzatia britskej firmy Creo Pharmaceuticals v roku 2019 a kúpe stredo- a východoeuróspkej divízie Alvogenu v roku 2020.