Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Poľská spoločnosť PGNiG chce od Gazpromu zníženie cien plynu o 20 %

Logo Gazpromu ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informoval o tom poľský ekonomický denník Gazeta Prawna, ktorý sa odvolal na zdroj z poľskej firmy.

Moskva/Varšava 3. júla (TASR) - Poľská štátna ropná a plynárenská spoločnosť PGNiG chce, aby jej ruský plynárenský koncern Gazprom znížil ceny za dodávky plynu o 20 %. Informoval o tom poľský ekonomický denník Gazeta Prawna, ktorý sa odvolal na zdroj z poľskej firmy.

PGNiG poukazuje na to, že ostatní európski odberatelia nakupujú ruský plyn v priemere za 450 USD (357,85 eura) za 1000 kubických metrov (m3), zatiaľ čo poľská firma musí za dodávky platiť 550 USD/1000 m3. Poľsko dováža z Ruska ročne asi 10 miliárd m3 plynu, čo predstavuje približne 70 % celkovej spotreby suroviny v krajine.

Poľský minister hospodárstva Waldemar Pawlak minulý mesiac povedal, že spravodlivá cena pre Poľsko by nemala byť vyššia než tá, za ktorú nakupuje ruský plyn Nemecko. Tá sa pohybuje okolo 450 USD/1000 m3.

Denník zároveň informoval, že PGNiG pripravuje vytvorenie konzorcia na geologický prieskum potenciálnych ložísk bridlicového plynu v Poľsku. PGNiG plánuje informácie z prieskumu získané od konzorcia využívať pri neskorších rokovaniach s Gazpromom. Cieľom je dosiahnuť pri uzatváraní budúcich kontraktov lepšie cenové podmienky.