Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda nariadila obmedziť ťažbu dreva v najvzácnejších lesoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Premiér Donald Tusk opakovane vyhlásil, že jeho vláda zvýši ochranu lesných porastov.

Varšava 8. januára (TASR) - Poľská vláda v pondelok nariadila štátnej spoločnosti, ktorá spravuje viac ako sedem miliónov hektárov lesov v krajine, aby obmedzila ťažbu dreva v desiatich najcennejších lesných oblastiach, čím splnila svoj sľub z kampane pred parlamentnými voľbami v októbri minulého roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

"Rozhodli sme sa zastaviť ťažbu dreva v najcennejších lesných oblastiach. Je čas dostať píly z poľských lesov," uviedla ministerka pre klímu a životné prostredie Paulina Hennig-Kloska. Rozhodnutie bude platiť šesť mesiacov ako prvý krok pred zavedením systémového riešenia, ktoré ešte viac obmedzí ťažbu dreva v takýchto lesoch, dodala.

Podľa prieskumov verejnej mienky si 75 % Poliakov myslí, že ťažba dreva by sa mala obmedziť. Premiér Donald Tusk opakovane vyhlásil, že jeho vláda zvýši ochranu lesných porastov. Minulý mesiac viac ako stovka environmentálnych skupín vyzvala na moratórium na ťažbu dreva v najstarších a najvzácnejších lesoch. Podľa ministerstva sa opatrenie bude týkať celkovo 1,5 % lesov v správe štátu. Ministerstvo podporuje rozšírenie plochy existujúcich národných parkov, ako aj vytvorenie nových, dodala Hennig-Kloska.

Poľsko síce zastavilo rozsiahlu ťažbu dreva v starobylom Bielovežskom pralese po tom, ako Súdny dvor Európskej únie v apríli 2018 rozhodol, že porušilo zákony o ochrane životného prostredia, ale o tri roky neskôr začalo pracovať na jej obnovení. V samostatnom verdikte z minulého roka európsky súd konštatoval, že poľské lesné právo porušuje legislatívu Európskej únie (EÚ).

Zvýšená ťažba dreva v pralese, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a leží na hranici s Bieloruskom, sa v rokoch 2016 - 2018 stala vážnym sporným bodom medzi Poľskom a Úniou. V roku 2022 UNESCO vyzvalo Poľsko, aby odložilo výstavbu hraničnej bariéry s Bieloruskom, ktorá vedie cez Bielovežský prales, kým nepreukáže, že nepoškodí miestnu faunu a flóru.