Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda odmieta požiadavku opozície na zákaz dovozu ruského LNG

Pohľad na plne integrovaný podnik na skvapalňovanie plynu na LNG Qatargas 2. Foto: TASR/AP

Opoziční politici tento mesiac vyzvali premiéra Mateusza Morawieckeho, aby podporil ich návrh zákona zakazujúceho dovoz ruského LNG.

Varšava 26. júna (TASR) - V otázke dovozu skvapalneného zemného plynu z Ruska sa bude Poľsko uberať rozumnou cestou, ktorá zohľadní potreby spotrebiteľov. Vyhlásil to v pondelok minister pre rozvoj Waldemar Buda. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Poľsko postupne ukončuje dovoz ruskej ropy a úplne zakázalo import uhlia z tejto krajiny, domáci dopyt po LNG však zatiaľ nedokáže vykryť dostatočným množstvom plynu z iných ako ruských zdrojov. Téma je veľmi citlivá, keďže v Poľsku veľa zariadení a vozidiel funguje na LNG, povedal Buda.

Minister zopakoval, že vláda sa v tejto otázke nezhoduje s hlavnou opozičnou stranou Občianska platforma (PO), ktorá chce podľa neho mnohých majiteľov áut a účastníkov cestnej premávky pripraviť o prístup k LNG. "Budeme tu postupovať rozumnou cestou," zdôraznil minister.

Opoziční politici tento mesiac vyzvali premiéra Mateusza Morawieckeho, aby podporil ich návrh zákona zakazujúceho dovoz ruského LNG.

S cieľom stať sa nezávislým od dovozu ruských palív Poľsko vybudovalo terminál LNG s kapacitou približne sedem miliárd kubických metrov plynu ročne v meste Świnoujście na severozápade krajiny a buduje nový terminál v Gdaňskom zálive.