Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Poľská vláda poskytne na pomoc farmárom takmer pol miliardy eur

Na snímke kombajn počas žatvy obilia. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pomoc sa zameriava na poľnohospodárskych výrobcov, ktorým hrozí strata finančnej likvidity v dôsledku obmedzenia trhu spôsobeného agresiou Ruskej federácie voči Ukrajine.

Varšava 19. apríla (TASR) - Poľská vláda podporí farmárov, ktorí sa v dôsledku vojny na Ukrajine ocitli vo finančných ťažkostiach. Ministerstvo poľnohospodárstva v pondelok predložilo návrh vyhlášky o vytvorení fondu, do ktorého má smerovať približne 2,1 miliardy poľských zlotých (485 miliónov eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Pomoc sa zameriava na poľnohospodárskych výrobcov, ktorým hrozí strata finančnej likvidity v dôsledku obmedzenia trhu spôsobeného agresiou Ruskej federácie voči Ukrajine, uviedlo ministerstvo. Fond sa má financovať z úspor vo verejnej sfére alebo z osobitných rozpočtových rezerv. Existuje aj možnosť vydania dlhopisov prostredníctvom štátnej rozvojovej banky BGK.

Poľskí farmári po celej krajine pokračujú v protestoch proti prílevu lacného poľnohospodárskeho tovaru z Ukrajiny, ako aj plánom Európskej únie na ekologizáciu poľnohospodárstva, tzv. zelenej dohode.

(1 EUR = 4,3255 PLN)