Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Poľsko by mohlo čoskoro podpísať dohodu o tretej jadrovej elektrárni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V novembri 2021 schválila poľská vláda uznesenie o výstavbe prvých elektrární v Poľsku. Ako dodávateľa technológií pre prvú z nich v tom čase potvrdila americkú firmu Westinghouse.

Varšava 8. marca (TASR) - Poľské energetické spoločnosti PGE a ZE PAK by v najbližších mesiacoch mohli uzatvoriť dohodu s juhokórejským výrobcom technológií pre jadrové elektrárne KHNP. Uviedol to v stredu generálny riaditeľ PGE Wojciech Dabrowski. Povolenia, súvisiace s posúdením dopadov na životné prostredie, by mal projekt výstavby tretej jadrovej elektrárne v Poľsku získať v horizonte troch až štyroch rokov, dodal šéf ZE PAK Piotr Wozny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Rokovania s juhokórejským dodávateľom KHNP bude viesť účelová spoločnosť, ktorú vlastnia rovným dielom PGE a ZE PAK. Dohodu o jej založení poľské firmy podpísali v utorok (7. 3.)

V novembri 2021 schválila poľská vláda uznesenie o výstavbe prvých elektrární v Poľsku. Ako dodávateľa technológií pre prvú z nich v tom čase potvrdila americkú firmu Westinghouse. Lokalita na výstavbu druhej štátom podporovanej elektrárne zatiaľ nie je určená. Tretia elektráreň by mohla byť postavená v spolupráci s juhokórejskou spoločnosťou KHNP.