Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Poľsko chce „derusifikovať“ svoju ekonomiku

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Cieľom takzvaného "protiputinovského štítu" je odolať "vydieraniu plynom (zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina) a najmä zabrániť rastu cien potravín, uviedol Morawiecki.

Varšava 18. marca (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok oznámil balík opatrení, ktorých cieľom je "derusifikovať" ekonomiku, obmedziť infláciu, chrániť pracovné miesta a zbaviť sa závislosti od ruského plynu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Budeme pracovať na derusifikácii poľského a európskeho hospodárstva, keďže Poľsko je dnes na čele všetkých krajín, ktoré sa snažia inšpirovať ostatných, aby sa vzdali závislosti od ruského plynu, ropy a uhlia," povedal novinárom.

Cieľom takzvaného "protiputinovského štítu" je odolať "vydieraniu plynom (zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina) a najmä zabrániť rastu cien potravín," dodal.

Poľsko investuje tri miliardy zlotých (639,81 milióna eur) do štátneho prevádzkovateľa plynovodov Gaz-System. Táto spoločnosť buduje plynovod na dne Baltského mora, ktorý má do konca roka zásobovať Poliakov nórskym plynom a zmierniť ich závislosť od ruských dodávok.

Na otázku o nákupoch ruského uhlia a o potenciálnom embargu Morawiecki povedal, že čaká na "odvážne rozhodnutia Európskej komisie".

Dodal, že Poľsko sa obzerá po dodávkach z Južnej Afriky, Austrálie, Kolumbie, Spojených štátov alebo kdekoľvek inde, kde Varšava nebude čeliť "vydieraniu".

Morawiecki uviedol tiež, že poľský štát podnikne kroky na obmedzenie strmého rastu cien potravín, pričom farmári dostanú 500 zlotých na hektár ornej pôdy a polovicu tejto sumy na hektár pastvín. Finančná pomoc bude obmedzená na 50 hektárov na farmu. Suma zodpovedá obľúbeným prídavkom na deti, ktoré zaviedli vládni konzervatívci. Tí sľúbili rodinám 500 PLN mesačne za každé ďalšie dieťa po prvom potomkovi.

Šéf poľskej vlády zároveň označil cestnú nákladnú dopravu za ďalší poľský priemysel ovplyvnený vojnou na Ukrajine a západnými sankciami proti Rusku.

(1 EUR = 4,6889 PLN)