Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľsko dalo pokutu firme Engie v rámci konania proti Gazpromu

Foto: TASR/AP

Dánsko však minulý týždeň dalo zelenú iniciatíve Nord Stream 2, čím sa odstránilo posledná veľká prekážka pri dokončení ruského projektu, ktorý spôsobil rozkoly v Európskej únii.

Varšava 8. novembra (TASR) - Poľský protimonopolný úrad UOKiK v piatok oznámil, že v rámci konania proti Gazpromu uložil pokutu 2,40 milióna eur francúzskej spoločnosti Engie Energy, jednej z piatich európskych firiem, ktoré sa podieľajú na financovaní výstavby ruského plynovod Nord Stream 2.

UOKiK vo svojom vyhlásení uviedol, že spoločnosť Engie mu odmietla poskytnúť dokumenty a informácie o dohodách, ktoré podpísala s ruským Gazpromom. „Spoločnosť nám neústupne a neodôvodnene odmietla poskytnúť požadované dokumenty a materiály. Spôsobilo to výrazné oneskorenie v našich krokoch týkajúcich sa financovania Nord Stream 2,“ uviedol UOKiK.

Projekt Nord Stream 2 vedie ruský Gazprom, pričom polovicu financií poskytujú nemecké firmy Uniper a BASF Wintershall, britsko-holandská spoločnosť Shell, rakúsky OMV a Engie. Hovorca Engie vyhlásil, že firma sa proti pokute odvolá.

Poľsko považuje projekt, ktorý má zdvojnásobiť kapacitu na vývoz ruského plynu cez Baltické more, za hrozbu pre energetickú bezpečnosť Európy. A tvrdí, že ešte posilní už aj tak dominantné postavenie Gazpromu na európskom trhu.

V roku 2016 UOKiK upozornil, že projekt Nord Stream 2 naruší hospodársku súťaž a odmietol plánovaný spoločný podnik medzi Gazpromom a jeho európskymi partnermi. Tí sa potom vzdali plánu na vytvorenie spoločného podniku s ruským monopolom a stiahli žiadosť o jeho schválenie UOKiK. Minulý rok začal poľský úrad konanie proti týmto spoločnostiam s argumentom, že nevyhoveli jeho námietkam.

Dánsko však minulý týždeň dalo zelenú iniciatíve Nord Stream 2, čím sa odstránilo posledná veľká prekážka pri dokončení ruského projektu, ktorý spôsobil rozkoly v Európskej únii.