Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poľsko konsoliduje svoj energetický sektor

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Fúzia dvoch štátnych firiem prichádza po tom, ako sa Orlen už zlúčil s domácim rivalom Grupa Lotos a prevzal poľskú energetickú spoločnosť Energa.

Varšava 2. novembra (TASR) - Poľsko v stredu ešte viac skonsolidovalo svoj energetický sektor zlúčením ropnej spoločnosti PKN Orlen a najväčšej plynárenskej spoločnosti PGNiG, ktoré má pod kontrolou štát. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Dnes sme vytvorili najväčšiu (energetickú) skupinu v strednej Európe," povedal novinárom generálny riaditeľ PKN Orlen Daniel Obajtek.

Subjekt bude pôsobiť pod názvom Orlen a môže vygenerovať ročné príjmy až 400 miliárd zlotých (85,04 miliardy eur). Fúzia dvoch štátnych firiem prichádza po tom, ako sa Orlen už zlúčil s domácim rivalom Grupa Lotos a prevzal poľskú energetickú spoločnosť Energa.

Fúzie sú súčasťou širšieho plánu, o ktorom sa rozhodlo už pred vojnou na Ukrajine, s cieľom zmeniť Orlen na subjekt s dostatočným vplyvom na to, aby mohol konkurovať na medzinárodnej scéne.

Obajtek na Twitteri uviedol, že nový subjekt má potenciál "realizovať mnohomiliardové investície, ktoré posilnia stredoeurópsku bezpečnosť a energetickú nezávislosť".

(1 EUR = 4,7035 PLN)