Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Poľsko otvára rokovania o výstavbe tretej jadrovej elektrárne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V novembri 2021 schválila poľská vláda uznesenie o výstavbe jadrových elektrární v Poľsku. Ako dodávateľa technológií pre prvú elektráreň v tom čase potvrdila americkú firmu Westinghouse.

Varšava 7. marca (TASR) - Poľské energetické firmy PGE a ZE PAK založili účelovú spoločnosť, ktorej úlohou bude zastupovať Poľsko pri rokovaniach s juhokórejskou spoločnosťou KHNP o výstavbe jadrovej elektrárne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

V novembri 2021 schválila poľská vláda uznesenie o výstavbe jadrových elektrární v Poľsku. Ako dodávateľa technológií pre prvú elektráreň v tom čase potvrdila americkú firmu Westinghouse. Stáť má v lokalite Lubiatowo-Kopalino na severe Poľska. Náklady na jej výstavbu sa odhadujú na 20 miliárd dolárov (18,79 miliardy eur). Lokalita na výstavbu druhej štátom podporovanej elektrárne zatiaľ nie je určená.

Dohoda, ktorú podpísali v utorok spoločnosti PGE a ZE PAK, sa týka tretej elektrárne. V prípade úspešných rokovaní by mohla byť postavená v spolupráci s juhokórejskou spoločnosťou KHNP.

(1 EUR = 1,0646 USD)