Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poľsko podporuje ďalší balík sankcií voči Rusku

Poľská premiérka Ewa Kopaczova Foto: TASR/AP

Sankcie sú jedinou metódou k zabráneniu eskalovaniu napätia na Ukrajine, uviedla poľská premiérka Ewa Kopaczová .

Bratislava 9. decembra (TASR) - Sankcie sú jedinou metódou k zabráneniu eskalovaniu napätia na Ukrajine. "Mali by sme byť pripravení na to, že keď nebudú naplnené minské dohody, tak EÚ bude hovoriť jednotným hlasom," uviedla po dnešnom rozšírenom summite Vyšehradskej štvorky (V4) a Švajčiarska v Bratislave poľská premiérka Ewa Kopaczová s tým, že jej krajina podporí prípadný ďalší balíček sankcií Európskej únie voči Rusku.

Český predseda vlády Bohuslav Sobotka poznamenal, že napriek rozdielnym reakciám na európske sankcie všetky štáty V4 vždy na pôde Európskej rady podporili spoločné stanovisko EÚ. "Nebola to žiadna z našich krajín, ktorá by takéto rozhodnutie znemožnila nejakým individuálnym stanoviskom. Pokiaľ sa diskutovalo o štruktúre sankcií, tak jednotlivé krajiny uplatňovali svoje pripomienky k finálnej podobe sankcií, ale takto postupovali aj iné členské štáty EÚ," ozrejmil, pričom za najdôležitejšie považuje to, že sa v kontexte ukrajinskej krízy podarilo udržať jednotný postup.

Sobotka na tlačovej konferencii odmietol komentovať nedávne výroky svojho slovenského kolegu Roberta Fica, ktorý na minulotýždňovom HN Clube hovoril v súvislosti s Ukrajinou o 70-percentnom odhade na vypuknutie vojenského konfliktu. Vysvetlil, že pôjde o väčší konflikt ako ten medzi Moskvou a Kyjevom. Zdroje podľa neho pochádzajú z Nemecka.

Situáciu na východe Ukrajiny považuje Sobotka za najvážnejšiu bezpečnostnú výzvu od vojny na Balkáne, ktorá vypukla v 90. rokoch minulého storočia po rozpade Juhoslávie. Myslí si, že to ovplyvní na dlhé roky bezpečnostnú politiku v Európe.

Ani maďarský premiér Viktor Orbán sa nechcel vyjadriť na adresu Ficovho vyhlásenia. "Je to obrovská skúška pre Európu," podčiarkol s tým, že je dôležité to, či si dokáže zabezpečiť mier na jej východnej hranici. "Aby sme sa nedostali do situácie, keď o osude Európy nebudú rozhodovať a prijímať najdôležitejšie rozhodnutia Európania, ale niekto iní," poznamenal.