Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poľsko rokuje s Portugalskom o prekládke LNG pre európske krajiny

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2009 pohľad na plne integrovaný podnik na skvapalňovanie plynu na LNG. Foto: TASR/AP

Po útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára a následné uvalenie sankcií na Moskvu zo strany západných štátov začala Európska únia urýchlene hľadať alternatívy k ruským zdrojom.

Varšava 20. mája (TASR) - Poľsko má záujem o spoluprácu s Portugalskom na potenciálnej prekládke skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorá by umožnila dodávku suroviny do ďalších európskych krajín a znížila tak ich závislosť od dovozu energií z Ruska. Uviedol to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Po útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára a následné uvalenie sankcií na Moskvu zo strany západných štátov začala Európska únia urýchlene hľadať alternatívy k ruským zdrojom. Len v oblasti zemného plynu sa Rusko na celkovej potrebe suroviny v EÚ podieľa 40 %. Napätie v súvislosti s ruskými dodávkami vzrástlo ešte viac po tom, ako Moskva po uvalení západných sankcií začala požadovať za plyn platby v rubľoch.

Ako povedal Morawiecki po stretnutí so svojim náprotivkom Antóniom Costom, Poľsko má veľký záujem o spoluprácu s Portugalskom na dodatočných dodávkach plynu, ktoré by bolo možné distribuovať buď priamo do Poľska, alebo na územia jeho západných či južných susedov. Costa dodal, že Portugalsko rokuje s viacerými vládami o prípadnom využití portugalského prístavu Sines ako platformy na prekládku LNG z veľkých plavidiel na menšie lode, ktoré dokážu lepšie operovať v Severnom a Baltickom mori.

Ako ešte v apríli uviedli pre agentúru Reuters zdroje z portugalskej vlády, Lisabon plánuje zdvojnásobiť kapacitu prístavu Sines s cieľom prijímať veľké tankery na LNG a následnú prekládku suroviny na menšie plavidlá. To by umožnilo dodávku plynu krajinám, ktoré sú závislé od dovozu ruského plynu plynovodmi. Portugalská vláda dodala, že Sines, pre USA najbližší európsky hlbinný prístav, by sa mohol stať vstupnou bránou pre LNG z krajín, ako Spojené štáty, Nigéria či Trinidad a Tobago.