Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poľsko zaznamenalo prvú recesiu od pádu komunizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní klesla ekonomika o 8,2 % po dvojpercentnom raste v prvých troch mesiacoch roka.

Varšava 14. augusta (TASR) - Poľsko zaznamenalo prvú recesiu od pádu komunizmu pred viac než 30 rokmi. Poukázali na to údaje poľského štatistického úradu, ktorý v piatok zverejnil predbežný odhad.

Poľská ekonomika klesla v 2. štvrťroku v dôsledku pandémie nového koronavírusu medzikvartálne o 8,9 %, pričom v 1. kvartáli zaznamenala pokles o 0,4 %. To znamená, že sa dostala do technickej recesie, ktorá je charakterizovaná ako medzikvartálny pokles dva štvrťroky po sebe.

V medziročnom porovnaní klesla ekonomika o 8,2 % po dvojpercentnom raste v prvých troch mesiacoch roka. Výsledok tak prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s medziročným poklesom v 2. kvartáli až o 9 %.

Ako informovala agentúra AFP, ostatné štáty Európskej únie zaznamenali recesiu už počas svetovej finančnej krízy v rokoch 2008-2009. Poľsko ako jediný štát EÚ sa v danom období dokázalo recesii vyhnúť a po skončení krízy zaznamenávalo solídny ekonomický rast. Podľa Poľského ekonomického inštitútu, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra PAP, by sa však ekonomika mala v nasledujúcich kvartáloch postupne zotaviť.

V minulom roku vzrástol hrubý domáci produkt (HDP) Poľska o 4,1 %. V roku 2018 rast dosiahol 5,3 %. Za tento rok očakáva poľská vláda pokles hospodárstva o 3,4 %, pričom pôvodná prognóza spred nástupu koronakrízy počítala s rastom o 3,7 %. Podľa májovej prognózy Európskej komisie by mala poľská ekonomika tento rok klesnúť o 4,3 %, v roku 2021 však EK očakáva jej rast na úrovni 4,1 %.