Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Zahraniční investori získali 20 % akcií poľských železníc PKP Cargo

Foto: TASR

Poľské Cargo malo vlani až 60,3-% podiel na domácom trhu a 8,5-% podiel na trhu nákladnej železničnej dopravy v Európskej únii.

Varšava 26. októbra (TASR) - Zahraniční investori získali 20 % akcií poľskej štátnej železničnej spoločnosti Polskie Koleje Panstwowe (PKP), s ktorými sa v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO) začalo tento mesiac obchodovať na varšavskej burze. Uviedol to generálny riaditeľ PKP Jakub Karnowski v rozhovore pre televíznu stanicu TVN CNBC, z ktorého cituje agentúru PAP.

Záujem o podiel v železniciach prejavila aj mincovňa Mennica Polska, ktorá chcela kúpiť 4,28 milióna akcií za 300 miliónov zlotých (71,67 milióna eur). Ale PKP sa rozhodli odmietnuť ponuky investorov z priemyslu.

Poľské železnice chcú v rámci IPO predať 21,7 milióna akcií (čo je zhruba 50 % všetkých akcií) svojej divízie PKP Cargo, ktorá je druhým najväčším železničným nákladným dopravcom v Európe po nemeckej Deutsche Bahn. Pri cene 68 PLN za jednu akciu má táto ponuka hodnotu 1,42 miliardy PLN.

Inštitucionálnym investorom ponúkli železnice 17,33 milióna akcií a súkromní investori môžu predložiť svoje ponuky na kúpu 3,60 milióna akcií. Zamestnanci Cargo dostanú akcie spoločnosti v hodnote 165 miliónov PLN, na základe dohody, ktorú vybojovali odborári.

Potenciálni záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky do 30. októbra.

PKP začala v uplynulých rokoch predávať niektoré aktíva, aby zredukovala svoj dlh vo výške 4 miliárd zlotých.

Poľské Cargo malo vlani až 60,3-% podiel na domácom trhu a 8,5-% podiel na trhu nákladnej železničnej dopravy v Európskej únii. Na porovnanie, nemecká Deutsche Bahn má 28-% podiel na trhu v EÚ a 5,4-% v Poľsku.

Poľská nákladná železničná spoločnosť, ktorá vlastní licencie na poskytovanie služieb aj na Slovensku, v Česku, Nemecku, Rakúsku, Maďarsku a Belgicku, chce pokračovať v expanzii do zahraničia. Zvažuje preto prevzatie niektorých zahraničných železničných prepravcov, aby urýchlila svoj rast.

Podľa hospodárskych výsledkov Carga jeho čistý zisk v 1. polroku 2013 klesol o 44 % na 76,8 milióna PLN a tržby sa znížili o 9,2 % na 2,29 miliardy PLN. Dôvodom bolo spomalenie poľskej ekonomiky. Preprava uhlia sa pritom podieľala 43 % a stavebného materiálu 14 % na celkovom objeme prepraveného nákladu.

Vedenie Carga plánuje vyčleniť na dividendy akcionárom 35 až 50 % z konsolidovaného zisku.