Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Poľský prezident podpísal zákon o predlžení hypotekárneho moratória

Na archívnej snímke poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Moratórium zaviedla predchádzajúca vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Varšava 6. mája (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda schválil legislatívu, ktorá predlžuje moratórium na splácanie hypotekárnych úverov do konca tohto roka. Cieľom je pomôcť majiteľom hypoték, ktorým sa výrazne zvýšili mesačné splátky v dôsledku minuloročného prudkého nárastu úrokových sadzieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Moratórium zaviedla predchádzajúca vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS). Hypotekárnym dlžníkom umožňovalo vynechať najviac štyri mesačné splátky v rokoch 2022 aj 2023, a to bez akýchkoľvek príjmových kritérií.

Podľa nového zákona, ktorý Duda podpísal v pondelok, budú môcť moratórium využiť majitelia hypoték, ktorých mesačné splátky presahujú 30 % príjmu ich domácnosti. Splátky budú môcť pozastaviť medzi 1. júnom a 31. augustom celkovo štyrikrát, pokiaľ hodnota poskytnutého úveru na bývanie neprekročí 1,2 milióna poľských zlotých (277.200 eur). Poľské ministerstvo financií už skôr uviedlo, že v tomto roku bude môcť opatrenie využiť až 562.000 ľudí.

(1 EUR = 4,329 PLN)