Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pomocné schémy pre gastro sú podľa ASG deravé

Na snímke dve polievky v reštaurácii nad sídliskom KVP v Košiciach v pondelok 3. januára 2021. Foto: TASR – Milan Kapusta

Aliancia skonštatovala, že všetky špecifické situácie, pre ktoré prevádzky prepadávajú podmienkami pre vyplatenie pomoci, mal riešiť univerzálny odškodňovací zákon.

Bratislava 24. januára (TASR) – Aliancia slovenskej gastronómie (ASG) kritizuje pomocné schémy pre gastrosektor. Tvrdí, že sú deravé a novovzniknuté prevádzky nimi prepadávajú. Okrem predloženia univerzálneho odškodňovacieho zákona sektor naďalej trvá aj na zvýšení podpory pre cestovný ruch z aktuálnych 10 % na 20 % z poklesu tržieb a na zavedení 10 % sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastroslužby maximálne od 1. apríla 2022.

ASG zdôraznila, že pomocné schémy sú nastavené neadekvátne a existenčným problémom čelia aj novovzniknuté prevádzky, ktoré cez schémy prepadávajú. V prípade čerpania pomoci na nájomné totiž nespĺňajú podmienku 13-mesačnej účinnosti nájomnej zmluvy. Tá je podľa predstaviteľov gastra nelogická, keďže sa od predošlých vĺn výrazne líši.

"V prípade prvej vlny pandémie bola podmienkou pre udelenie dotácie účinnosť nájomnej zmluvy najmenej jeden mesiac a 16 dní pred začiatkom tzv. obdobia sťaženého užívania. Počas druhej vlny bolo toto obdobie predĺžené na dva mesiace a 24 dní, no počas tretej vlny bolo nastavené na dĺžku viac ako 13 mesiacov, čo považujeme za úplne nelogické. Nikto predsa nemôže vedieť, aké prekážky prinesie nasledujúce obdobie 13 mesiacov vopred," podotkol prezident ASG Viliam Pavlovský.

Aliancia skonštatovala, že všetky špecifické situácie, pre ktoré prevádzky prepadávajú podmienkami pre vyplatenie pomoci, mal riešiť univerzálny odškodňovací zákon. "Úlohou univerzálneho odškodňovacieho zákona by pritom nemalo byť len odškodnenie dotknutých prevádzok, ale aj zamestnancov gastrosektora, ktorí boli nútení sa dlhodobo vzdávať minimálne 20 % svojej mzdy," pripomenul Pavlovský, podľa ktorého je oprávnené trvať na jeho predložení.

Gastro zároveň požaduje zvýšenie podpory pre cestovný ruch a zavedenie 10 % sadzby DPH pre gastroslužby. "Zavedenie 10 % sadzby DPH od 1. apríla 2022 je stále nevyhnutnou témou. Táto systémová zmena bude pre gastroprevádzky významným stimulačným faktorom, ktorý im aspoň sčasti umožní zasanovať straty z uplynulých dvoch rokov, pokryť aktuálne zdražovanie surovín a zároveň tak opätovne naštartovať svoje podnikanie," poznamenal Pavlovský.