Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pomoravie, Považie a Sliezsko by mala prepojiť diaľnica

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podpisom memoranda na medzinárodnej konferencii 22. septembra v Luhačoviciach budú predstavitelia krajov deklarovať podporu výstavbe cestného spojenia medzi českou diaľnicou a slovenskou diaľnicou.

Žilina 19. septembra (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na dnešnom zasadnutí splnomocnili predsedu ŽSK Juraja Blanára podpísať memorandum, ktoré deklaruje spoločnú podporu a spoluprácu pri presadzovaní prepojenia českých a slovenských regiónov Pomoravie, Považie a Sliezsko diaľničnou dopravnou infraštruktúrou.

Memorandum by malo podľa Blanára vyjadriť jasnú podporu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ŽSK, Moravsko-sliezskeho kraja, Zlínskeho kraja a sčasti Olomouckého kraja výstavbe úsekov D49 – R6 a R48 – R5. "Myslím si, že je to dobrá iniciatíva, ktorá nijakým spôsobom nedeštruuje to, čo sa v súčasnosti pripravuje na úrovni oboch vlád. Ale týmto spôsobom chceme vážnejšie poukázať na to, že prípravné práce je potrebné urýchliť a je potrebné zaradiť tieto úseky do výstavby čím skôr," zdôraznil predseda ŽSK.

Podpisom memoranda na medzinárodnej konferencii Stredná Morava – križovatka obchodných a ekonomických záujmov 22. septembra v Luhačoviciach, budú predstavitelia krajov deklarovať podporu výstavbe cestného spojenia D49 – R6 medzi českou diaľnicou D1 pri Hulíne a slovenskou diaľnicou D1 pri Púchove v úseku Hulín – Zlín – Vizovice – Střelná – Púchov podľa medzivládnej dohody z 20. 9. 2004 a výstavbe prepojenia R48 – R5 medzi slovenskou D3 na českou R48 v úseku R5 Svrčinovec - I/11 Nebory - Třanovice.

"Najradšej by sme boli, aby bola R5 vybudovaná čím skôr, pretože úsek diaľnice D3, ktorý bude spájať Čadcu s poľskou hranicou, bude v podstate dokončený budúci rok. Tým pádom bude možno vznikať ďalší problémový úsek, keďže výroba Kia, Hyundai a dodávateľských firiem stále narastá. Napriek tomu nechceme negovať nič, čo sa pripravuje. Chceme to skôr pozitívne podporiť. Za ŽSK sme spokojní s tým, že dynamika výstavby D3 je vysoká. A očakávame podpísanie ďalšieho úseku Národnou diaľničnou spoločnosťou, a to je úsek Čadca – Svrčinovec, ktorý je rovnako veľmi dôležitý," uzavrel Blanár.