Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Mesto Bratislava pomôže svojmu dopravnému podniku

Na archívnej snímke celoplošná dezinfekcia so zosilnenými účinkami interiéru vozidla bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) metódou zahmlievania a na báze dezinfekčnej látky s obsahom striebra. Foto: TASR - Dano Veselský

Mestskí poslanci vo štvrtok odsúhlasili zálohovo vyplatiť časť zatiaľ neuhradených ekonomicky oprávnených nákladov spoločnosti Dopravný podnik Bratislava (DPB) za rok 2019.

Bratislava 30. apríla (TASR) – Mesto Bratislava pomôže svojmu dopravnému podniku, ktorému pre pandémiu nového koronavírusu výrazne ubudli cestujúci a mesačne stráca tržby vo výške zhruba 3,5 až 3,7 milióna eur. Mestskí poslanci vo štvrtok odsúhlasili zálohovo vyplatiť časť zatiaľ neuhradených ekonomicky oprávnených nákladov spoločnosti Dopravný podnik Bratislava (DPB) za rok 2019. Odobrili tiež zvýšenie bežného mesačného transferu pre podnik.

Riaditeľ DPB Martin Rybanský poslancov informoval, že v podniku riešia ekonomickú krízu a výpadok tržieb na úrovni okolo štyroch miliónov eur mesačne. "DPB v súčasnosti nespadá po žiadnu štátnu pomoc. Prijali sme množstvo opatrení, avšak nevieme vykryť štvormiliónový výpadok tržieb," upozornil. Okrem zníženia tržieb prichádza aj k žiadostiam o vrátenie predplatných cestovných lístkov, čo má rovnako vplyv na financie dopravcu. "Čistá strata DPB je na úrovni 2,3 až 2,5 milióna eur mesačne. Pri pokračovaní reštrikcií a zníženého pohybu obyvateľov bude solventnosť DPB (schopnosť uhrádzať svoje záväzky) ohrozená už začiatkom leta," upozornilo v predloženom materiáli hlavné mesto.

Vo štvrtok mestskí poslanci schválili zálohovo vyplatiť časť zatiaľ neuhradených ekonomicky oprávnených nákladov DPB za minulý rok. Výška nevyplatených ekonomicky oprávnených nákladov za rok 2019 je v odhadovanej výške sedem miliónov eur. "Vzhľadom na vzniknutú mimoriadnu situáciu navrhujeme uhradiť DPB zálohovú platbu na úhradu ekonomicky oprávnených nákladov za rok 2019 vo výške päť miliónov eur, ktorá je krytá rozpočtom a v súčasnosti poslúži na riešenie negatívnej finančnej situácie v DPB," vysvetlilo mesto. Poslanci odobrili aj zvýšenie sumy bežného mesačného transferu. Na rok 2020 schválilo mestské zastupiteľstvo bežný transfer pre DPB vo výške 65 miliónov eur. Hlavné mesto zasiela DPB 5,4 milióna eur mesačne. Poslanci odsúhlasili, aby sa táto suma zvýšila. Výška mesačného transferu a mechanizmus vyplácania sa určí dodatkom k rámcovej zmluve.

Pri zmene mestského rozpočtu na rok 2020 poslanci schválili na pomoc DPB 7,8 milióna eur.

Magistrát podotýka, že ďalšie formy finančnej pomoci DPB zo strany mesta budú závisieť od výsledkov rokovaní s vládou SR a dĺžky trvania opatrení pre pandémiu. Mesto Bratislava, DPB i Únia miest Slovenska adresovali listy ministrom financií, hospodárstva i práce, sociálnych veci a rodiny o potrebe zahrnúť mestské dopravné podniky medzi oprávnených žiadateľov pomoci s úhradou mzdových nákladov zamestnancov na prekážkach v práci (kurzarbeit). Vyhodnotenie vývoja finančnej situácie po prípadnej reakcii vlády SR a postupnom uvoľnení opatrení bude na základe pravidelných informácií predstavenstva DPB predložené na júnové rokovanie mestského zastupiteľstva.