Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Ponuka ojazdených hybridov a elektromobilov vzrástla o tri štvrtiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zatiaľ čo za celý rok 2018 sa ich na slovenskom trhu medzi ojazdenými autami objavilo na predaj celkom 1280, v roku 2019 sa ich počet vyšplhal až na 2223, čo je nárast o 74 %.

Bratislava 16. januára (TASR) – Hybridy a elektromobily si postupne nachádzajú miesto aj na slovenských cestách. Priaznivci týchto ekologickejších vozidiel si v roku 2019 mohli vyberať z podstatne širšieho spektra ako predošlý rok. V ponuke automobilov z druhej ruky sa minulý rok objavilo celkom o 943 hybridov a elektromobilov viac. Ukázal to monitoring trhu ojazdených automobilov, ktoré vyhodnocuje medzinárodná sieť autocentier AAA AUTO.

Zatiaľ čo za celý rok 2018 sa ich na slovenskom trhu medzi ojazdenými autami objavilo na predaj celkom 1280, v roku 2019 sa ich počet vyšplhal až na 2223, čo je nárast o 74 %. "Ponuka hybridov a elektromobilov síce každoročne rastie, ale ak sa pozrieme na celkové čísla, ešte stále ide o záležitosť skôr fanúšikov moderných technológií. Pokiaľ nebude vybudovaná adekvátna infraštruktúra, motoristi sa budú stále orientovať na vozidlá s konvenčným pohonom," konštatuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier.

Podľa štatistík majú ponúkané autá najčastejšie o niečo viac ako dva roky, najazdených majú v priemere 27.166 kilometrov.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa cena síce zvýšila, ale zato si Slováci môžu kúpiť podstatne mladší automobil, s najnižším priemerným nájazdom kilometrov za posledné 4 roky.

Slováci pri výbere hybridu a elektromobilu mohli naraziť najčastejšie na modely značky Toyota. Najobľúbenejší je model Toyota Auris, hneď za ňou nasleduje Toyota C-HR a tretiu priečku obsadil model Toyota Prius.

Decembrová ponuka všetkých ojazdených automobilov tvorila na slovenskom trhu celkom 45.623 vozidiel, s vekom najčastejšie 9,7 roka. Ojazdené autá v decembri 2019 mali väčšinou najazdených okolo 170.000 kilometrov, pričom v ponuke tradične viedla Škoda Octavia, pred Škodou Fabia a Volkswagenom Passat.