Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poplatky za výber hotovosti a platby môžu dovolenkárom predražiť pobyt

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poplatok za DCC je 10 až 15 %, pričom platí, že čím je mena kolísavejšia, tým môže byť poplatok väčší. Rozdiel pri uvedených alternatívach je v rýchlosti prepočtu platieb v zahraničnej mene.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slováci môžu v zahraničí preplatiť až 15 % pri výbere hotovosti z bankomatu alebo pri platbe cez terminál. Môže sa tak stať vtedy, ak zvolia možnosť "s konverziou," upozorňuje poradenská spoločnosť Sophistic Pro finance. Ide o drahú službu prepočtu platieb na domácu menu platobnej karty, tzv. dynamickú konverziu meny (dynamic currency conversion, DCC).

"Ak nechcete prísť o značné financie, voľte pri výbere z bankomatu možnosť bez konverzie. Keď tak neurobíte a pri všetkých platbách použijete DCC, pri výbere tisíc eur môžete prísť až o 150 eur," vyčíslila oblastná riaditeľka spoločnosti Katarína Strnadlová.

Rovnaké riziko platí aj pri platbe kartou cez terminál. "DCC ponúkajú aj cez platobné terminály, kde sú obchodníci motivovaní presviedčať na tento absurdný poplatok alebo ho jednoducho, bez vašej vedomosti, odkliknú," upozornila konzultantka Sophistic Pro finance Ivana Oboňová.

Poplatok za DCC je 10 až 15 %, pričom platí, že čím je mena kolísavejšia, tým môže byť poplatok väčší. Rozdiel pri uvedených alternatívach je v rýchlosti prepočtu platieb v zahraničnej mene.

"Keď využívate platobnú kartu v zahraničí, platíte v ich mene. Banka platbu mení konverzným kurzom, ktorý dopredu nepoznáte. Niekoľko dní tak neviete, koľko ste zaplatili," vysvetľuje poradenská spoločnosť.

Pri využití DCC bankomat prepočíta platbu hneď v tej chvíli. "Okamžite viete, koľko eur zaplatíte, ale poplatok za túto službu je veľmi drahý a treba sa mu radšej vyhnúť," dodáva spoločnosť.