Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poplatok za rozvoj IUR podporuje, navrhované sadzby by však znížil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na aktuálnej podobe zákona sa inštitútu nepáči výška poplatku za rozvoj.

Bratislava 5. septembra (TASR) – Myšlienku upraviť poplatok za rozvoj v mestách a obciach zákonom, ktorú presadzujú poslanci za vládny Smer-SD Igor Choma a Richard Raši, Inštitút urbánneho rozvoja (IUR) podporuje. Poplatok by podľa občianskeho združenia vniesol pravidlá do výstavby nových projektov a správne nastavený zákon môže znamenať pozitíva pre všetkých. Návrhu predloženému do parlamentu však vyčíta dve veci.

„Poplatok má potenciál priniesť vopred čitateľné požiadavky mesta voči stavebníkom, mestu zaručiť finančný príspevok na budovanie infraštruktúry a následná kvalitnejšia infraštruktúra zlepší prostredie aj starousadlíkom v okolí novej výstavby,“ uviedol pre TASR výkonný riaditeľ IUR Juraj Suchánek.

Na aktuálnej podobe zákona sa však inštitútu nepáči výška poplatku za rozvoj, ktorá by sa podľa návrhu mala pohybovať od 10 do 45 eur za štvorcový meter (m2) podlažnej plochy. On sám by hornú hranicu sadzby stanovil na 10 eur za m2. „Pri malom rodinnom dome so zastavanou plochou 100 m2 by tak šlo o sumu maximálne 1000 eur, čo je pre stavebníka akceptovateľná položka vzhľadom na obvyklú výšku rozpočtu výstavby, no zároveň dostatočný príspevok pre obec na zlepšenie infraštruktúry,“ zdôvodnil Suchánek.

Zvýšenie maximálnej sadzby poplatku na 45 eur za m2 by malo podľa IUR citeľný vplyv na celkové náklady, čo by sa odrazilo aj na raste cien novej výstavby a dostupnosti bývania. Ako združenie pripomenulo, obce majú aj iné príjmy z výnosov z daní a považuje za chybu kompenzovať ich zlé prerozdelenie zavedením ďalšieho vysokého poplatku.

V návrhu tiež inštitútu chýba možnosť započítania investícií, ktoré do verejnej infraštruktúry na základe požiadaviek obce stavebník zrealizuje, voči poplatku za rozvoj. „V opačnom prípade zákon nevyrieši existujúce problémy. Naďalej bude pretrvávať situácia, keď stavebník prispieva do verejnej infraštruktúry na základe jeho úspešnosti pri rokovaniach so samosprávou, a navyše bude nová výstavba plošne zaťažená ďalším nemalým poplatkom,“ upozornil Suchánek.

Za možný problém označuje IUR aj správu poplatku za rozvoj. Ak totiž štatút Bratislavy určí, že poplatok má spravovať mesto, môže sa stať, že z výstavby v Lamači bude financovaná infraštruktúra v Novom Meste. „Toto by bolo proti základným zámerom zákona, a preto vidíme ako potrebné, aby boli v Bratislave a Košiciach správcami poplatku zo zákona mestské časti,“ uzavrel inštitút s tým, že predložený zákon treba dopracovať.