Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Poradca: Február je ideálny čas na triezvy finančný plán na celý rok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pri plánovaní je pritom potrebné zohľadniť rôzne druhy výdavkov.

Bratislava 15. februára (TASR) - Úvod roka je najvhodnejším obdobím na správne nastavenie osobných financií. Kým optimizmus z novoročných predsavzatí sa zvyčajne počas januára vytratí, február je ideálny na triezvy finančný plán na celý rok, radí Iveta Erentová z finančnej spoločnosti Partners.

S hľadaním návodu na to, ako pristúpiť k hospodáreniu s peniazmi, sa podľa nej trápiť netreba. Odborníci na financie ho už totiž vymysleli a overili v praxi. Ide o dodržiavanie odporúčaného pomeru 10:20:30:40.

"Pokiaľ budete odkladať 10 % zo svojich príjmov na krátkodobé rezervy, 20 % na dlhodobé ciele - napríklad skoršie vyplatenie hypotéky, dôchodok a podobne, zároveň neprekročíte 30 % z príjmov na splátky úverov a zvyšných 40 % z príjmov ako maximálnu spotrebu, budete mať finančne dobrý nielen tento rok, ale celý svoj život," priblížila Erentová.

Prvým krokom k úspešnému finančnému zvládnutiu roka je podľa nej spraviť si prehľad o príjmoch. Pre tých, ktorí majú stabilný zárobok, je pomerne jednoduché zistiť, s akou sumou môžu počítať. Odhadnúť sa dá aj výška odmien. Pre tých, ktorí nemajú stabilný príjem, je odhad o niečo náročnejší, ale vždy sa dá určiť aspoň približne. Lepší je pritom konzervatívnejší odhad.

Druhý krok je podľa odborníčky menej príjemný, prípadne komplikovanejší. "Je potrebné spočítať všetky predvídateľné výdavky a priamo úmerne tvoriť rezervy. Na nepredvídateľné výdavky treba odkladať 10 % príjmu," zdôraznila Erentová. Neoplatí sa totiž spoliehať na to, že sa počas celého roka nepokazí práčka, auto, prípadne neklesne príjem pre práceneschopnosť.

Pri plánovaní je pritom potrebné zohľadniť rôzne druhy výdavkov. V prvom rade ide o pravidelné mesačné výdavky, ako je strava, cestovné, náklady na bývanie, ale aj splátky úverov, lízingu či poistky. Dôležité je počítať aj s väčšími plánovanými výdavkami počas roka, kam patrí napríklad dovolenka, sviatky či začiatok školského roka. Pripraviť sa treba tiež na neočakávané výdavky, na ktoré si vytvárame spomínanú finančnú rezervu.