Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Portál ISTP nekončí, pre zamestnávateľov bude fungovať aj naďalej

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

V súčasnosti pracovný portál ISTP eviduje 80.000 voľných pracovných miest a 26.000 registrovaných zamestnávateľov. Jeho mesačná návštevnosť je na úrovni takmer jedného milióna.

Bratislava 28. januára (TASR) - Pracovno-poradenský portál Internetový sprievodca trhom práce (ISTP.sk) pokračuje vo svojej činnosti. Firmy prostredníctvom neho môžu aj naďalej nahlasovať svoje voľné pracovné miesta, a to napriek ukončeniu prepojenia ISTP s úradmi práce od piatka 16.00 h. Jeho služby budú pre zamestnávateľov ďalej dostupné bezplatne. Informoval o tom projektový vedúci portálu Pavol Hudec v reakcii na štvrtkové vyhlásenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o novovzniknutej stránke s pracovnými ponukami www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk.

"Na základe zverejnenej dohody o spolupráci medzi prevádzkovateľom portálu ISTP a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny s účinnosťou od 1. februára 2022 si môžu zamestnávatelia prostredníctvom www.istp.sk aj naďalej plniť svoju zákonnú povinnosť ohlasovania voľných pracovných miest. Napriek ukončeniu prepojenia ISTP s úradmi práce, sociálnych vecí a rodiny bude ISTP ako pracovný portál pokračovať aj naďalej a jeho služby ostávajú pre zamestnávateľov bezplatné," konštatuje sa na webovej stránke ISTP.

Hudec vysvetlil, že pokiaľ ISTP využíva zamestnávateľ na hľadanie nových zamestnancov a pri ich výbere nepožaduje spoluprácu s úradom práce, nič sa pre neho nemení. Inzerciou cez ISTP si splní zákonnú povinnosť nahlásenia voľného pracovného miesta na základe automatizovaného importu pracovných ponúk z ISTP na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Ak pri inzercii voľných pracovných miest vyžaduje zamestnávateľ spoluprácu s úradom práce, napríklad rieši povolenia pre štátnych príslušníkov tretích krajín, bude potrebné využívať nový portál www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk," poznamenal Hudec.

V súčasnosti pracovný portál ISTP eviduje 80.000 voľných pracovných miest a 26.000 registrovaných zamestnávateľov. Jeho mesačná návštevnosť je na úrovni takmer jedného milióna.

Ministerstvo práce informovalo o vzniku nového portálu www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk. Naň sa majú presunúť i všetky pracovné ponuky nahlásené na ISTP do piatka 16.00 h. Zamestnávatelia si cezeň môžu splniť zákonnú povinnosť ohlásiť voľné pracovné miesto a uchádzači tam budú mať automaticky vytvorený osobný profil.