Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Ekonomika

Portál Kariéra.sk umožní zamestnávateľom pridať inzeráty v ukrajinčine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ako vysvetlil portál, firmy, ktoré pridávajú inzerát s pracovnou ponukou, majú po novom možnosť pri zadávaní daný inzerát označiť ako vhodný pre ľudí z Ukrajiny.

Bratislava 14. marca (TASR) - Portál s pracovnými ponukami Kariéra.sk umožní zamestnávateľom zverejniť pracovné ponuky v ukrajinskom jazyku. Inzeráty tiež môžu firmy označovať ako "vhodné pre Ukrajincov". Informovala o tom spoločnosť v pondelok. Na pracovné ponuky pre utečencov z Ukrajiny vytvorili podstránku portálu.

"Ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko, sa chcú postarať o svoje rodiny, preto sme im chceli uľahčiť vstup na pracovný trh," argumentoval generálny riaditeľ spoločnosti Peter Libuša s tým, že verí, že sa týmto krokom podarí splniť poslanie portálu - ľudia si nájdu prácu a firmy tých správnych ľudí.

Ako vysvetlil portál, firmy, ktoré pridávajú inzerát s pracovnou ponukou, majú po novom možnosť pri zadávaní daný inzerát označiť ako vhodný pre ľudí z Ukrajiny. Inzeráty písané v ukrajinčine zase zverejnia bezplatne. "Zamestnávatelia navyše môžu označiť, či je ponuka aj s ubytovaním a zabezpečenou dopravou. Reakcia na pracovnú ponuku je jednoduchá. Stačí si otvoriť inzerát pracovnej ponuky, kde uchádzač vyplní svoje údaje, aby ho mohol zamestnávateľ skontaktovať," vysvetlil portál.

Spoločnosť podotkla, že ľudí z Ukrajiny, ktorí požiadajú o dočasné útočisko, je v súčasnosti pomerne jednoduché zamestnať. "Do siedmich dní, odo dňa nástupu do zamestnania, stačí túto skutočnosť oznámiť úradu práce práce na tlačive 'Informačná karta', priložiť kópiu pracovnej zmluvy a doklad o štatúte odídenca. Zamestnať ich je možné na základe pracovnej zmluvy alebo na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru," vysvetlil portál.

Firma zároveň ohlásila aj spoluprácu s neziskovými organizáciami pomáhajúcimi ľudom z Ukrajiny. Spolu utečencov informujú, ako majú postupovať pri hľadaní práce na Slovensku.