Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Portál územného plánovania majú spustiť od 1. apríla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

S prvým testovaním formulárov začne už vo februári.

Bratislava 5. februára (TASR) - Úrad pre územné plánovanie a výstavbu (ÚÚPV) SR pracuje na vývoji portálu územného plánovania, ktorý má spustiť 1. apríla tohto roka. S prvým testovaním formulárov začne už vo februári. Informoval o tom v pondelok riaditeľ tlačového odboru ÚÚPV SR Pavel Machava.

"Počítame s nasadením viacerých formulárov. Na ich dizajnovaní a funkčných špecifikáciách sme s projektovým tímom úradu a širokou odbornou verejnosťou pracovali viac ako rok. Teraz je pred nami testovanie, na ktorom sa budú podieľať tí, ktorí ich budú využívať v praxi," vysvetlila podpredsedníčka ÚÚPV SR Milota Sidorová.

Dodala, že ďalším krokom bude testovanie portálu územného plánovania, ktorý bude napojený na slovensko.sk. Úrad disponuje v súčasnosti zhromaždenými databázami, vďaka ktorým má portál poskytovať aj doplnkové informácie. Ide napríklad o register existujúcich a budúcich územných plánov či register odborne spôsobilých osôb na obstarávanie.

Portál územného plánovania má byť súčasťou komplexného informačného systému úradu, ktorý má okrem tejto agendy pokrývať aj oblasť výstavby. "Vzhľadom na plánované odsunutie účinnosti zákona o výstavbe sa v súčasnosti interné kapacity úradu plne sústreďujú na vývoj špecializovaného portálu pre územné plánovanie," objasnil Machava.

Predseda ÚÚPV SR Martin Hypký dodal, že na vývoji informačného systému budú pracovať naďalej tak, aby spĺňal všetky náležitosti, ktoré ukladá odsunutý zákon o výstavbe.

Šéf rezortu dopravy Jozef Ráž ml. (nominant Smeru-SD) vo štvrtok (18. 1.) na tlačovej konferencii uviedol, že úprava stavebného zákona, ako aj zákon o strategických investíciách majú výrazne zjednodušiť povoľovacie procesy. Rezort spravil viacero zmien, ktoré majú pokryť obdobie od 1. apríla tohto roka do 1. apríla nasledujúceho roka. "Bude dôležité, aby tento zákon prešiel aj parlamentom. Neviem si predstaviť tragédiu, ktorá nastane, ak ním neprejde," dodal.