Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Portugalsko ruší ďalšie úsporné opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Portugalsko sa v roku 2011 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požiadať o finančnú pomoc vo výške 78 miliárd eur.


Lisabon 20. októbra (TASR) - Portugalska stredoľavá vláda ruší ďalšie úsporné opatrenia a zároveň sľubuje, že bude pokračovať v znižovaní rozpočtového schodku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vláda v Lisabone dnes oznámila, že znova otvorí niektoré verejné služby v odľahlých oblastiach, ktoré predchádzajúci kabinet zrušil v rámci úsporných opatrení. Tie boli podmienkou záchranného úveru.

Portugalsko sa v roku 2011 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požiadať partnerov v eurozóne a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc vo výške 78 miliárd eur.

Nový portugalský kabinet umiernených socialistov, ktorí zvíťazili vlani na jeseň v parlamentných voľbách, je odporcom úsporných opatrení a vládne len vďaka podpore radikálnej ľavice a komunistov. Kabinet už získal ich súhlas s návrhom rozpočtu na rok 2017.

Vláda v rozpočte počíta so znížením deficitu na 1,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) z očakávaných tohoročných 2,2 % HDP.

MMF však predpovedá Portugalsku tento rok schodok v rozpočte až 3 % HDP. Fond zároveň upozornil, že aj keď už Portugalsko vystúpilo zo záchranného programu, zostáva jednou z najzraniteľnejších krajín eurozóny.