Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Portugalsko si stanovilo za prioritu rozvoj veternej energie na mori

Ilustračné foto. Foto: TASR - Tomáš Halász

Portugalsko už pri pobreží Atlantického oceánu prevádzkuje malú plávajúcu veternú farmu s výkonom 25 megawattov.

Lisabon 27. mája (TASR) - Nová portugalská vláda sa zaviazala rozvíjať veternú energiu na mori a za prioritu považuje aj podporu veterných elektrární na pevnine, oznámilo v pondelok portugalské ministerstvo životného prostredia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vláda podľa ministerstva oznámi podrobnejšie plány v oblasti veternej energie na mori v júli. Predchádzajúci vládny kabinet vlani stanovil kapacitu ponúkanú v rámci prvej aukcie veternej energie na mori v krajine na dva gigawatty. Nová vláda neuviedla, či zotrvá pri tomto objeme, a rovnako nie je jasné, kedy sa aukcia uskutoční. Niektoré pokyny budú pripravené ešte pred letnými prázdninami, uviedla na energetickom samite v Lisabone ministerka životného prostredia Maria da Graca Carvalhová.

Portugalsko už pri pobreží Atlantického oceánu prevádzkuje malú plávajúcu veternú farmu s výkonom 25 megawattov. Vlastníkom projektu je spoločnosť Ocean Winds, spoločný podnik portugalskej energetickej spoločnosti EDP a francúzskej spoločnosti Engie.

O aukciu prejavilo potenciálny záujem niekoľko ďalších energetických spoločností vrátane nemeckej BayWa, írsko-španielskeho konzorcia IberBlue Wind alebo francúzskeho koncernu TotalEnergies. Očakáva sa, že plávajúce veterné elektrárne budú umiestnené v hlbokých vodách, kde sú silnejšie a stabilnejšie vetry.