Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Portugalsko zaznamenalo v novembri rekordný počet návštevníkov

Ľudia sa rozprávajú nad centrom Lisabonu pri západe slnka z vyhliadky, v Portugalsku, utorok 9. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Cestovný ruch je pre portugalskú ekonomiku kľúčový. Pred pandémiou sa na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny podieľal takmer 15 %.

Lisabon 15. januára (TASR) - Portugalsko zaznamenalo v predposlednom mesiaci minulého roka rekordný počet návštevníkov, k čomu prispeli najmä americkí turisti. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje portugalského štatistického úradu (INE).

Portugalsko navštívilo v novembri zhruba 1,1 milióna zahraničných návštevníkov, uviedol INE. Na daný mesiac to predstavuje rekord.

Z nich takmer 140.000 pricestovalo z USA. Počty Američanov v Portugalsku v posledných rokoch rastú, keďže krajinu považujú za bezpečnú, lacnú a s príjemným podnebím. Na druhom a treťom mieste sa umiestnili Španieli a Briti, ktorých do Portugalska pricestovalo 131.000, respektíve 124.000.

Cestovný ruch je pre portugalskú ekonomiku kľúčový. Pred pandémiou sa na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny podieľal takmer 15 %.

Portugalská vláda očakáva rekordné výsledky v tomto sektore aj za celý minulý rok. Za 11 mesiacov roka 2023 dosiahol počet zahraničných návštevníkov 17,4 milióna, čo medziročne predstavuje rast o 20 % a aj bez posledného mesiaca prekonáva predchádzajúci rekord z roku 2019 na úrovni 16,4 milióna turistov.