Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Poskytovanie pomoci pre deti s ŤZP v školách by sa malo rozšíriť

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Novela by mala byť účinná od 1. septembra tohto roka.

Bratislava 21. marca (TASR) - Možnosť poskytovania individuálnej pomoci pre deti v školách by sa mala rozšíriť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorý predložili poslanci Jana Žitňanská (nezaradená), Vladimíra Marcinková (SaS), Lucia Drábiková (OĽANO) a Ondrej Dostál (SaS). Národná rada (NR) SR návrh v utorok posunula do druhého čítania.

"Cieľom predloženej novely je umožniť poskytovanie osobnej asistencie v školách a školských zariadeniach a tak zabezpečiť podporu detí, žiakov a študentov so zdravotným postihnutím počas vyučovania či záujmových činností pri úkonoch," priblížili predkladatelia v dôvodovej správe.

Zmenou sa podľa poslancov rozšíri možnosť poskytovania individuálnej pomoci pre deti v materských školách, žiakov na základných a stredných školách, ktorú im neposkytuje asistent učiteľa, keďže jeho činnosť je diametrálne odlišná od úkonov osobnej asistencie.

"Zavedenie tejto možnosti poskytovania osobnej asistencie v školách a školských zariadeniach taktiež prispeje k lepšej integrácií detí so zdravotným postihnutím do vzdelávacieho procesu," dodali predkladatelia. Školám a školským zariadeniam sa má uložiť povinnosť súčinnosti osobnému asistentovi.

Novela by mala byť účinná od 1. septembra tohto roka.