Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Poskytovanie príspevku pre cestovný ruch by malo byť možné aj v 2022

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Návrh zákona predstavuje právny základ, ktorý umožní ministerstvu poskytnúť finančný príspevok na pokrytie časti nekrytých fixných nákladov aj v roku 2022.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR by mohlo tvoriť schémy štátnej pomoci a pomoci "de minimis" pre subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu do 31. decembra 2022. Návrh zákona o podpore cestovného ruchu z dielne rezortu dopravy, ktorý to má umožniť, v utorok posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania. Rokujú o ňom v skrátenom legislatívnom konaní.

Návrh zákona predstavuje právny základ, ktorý umožní ministerstvu poskytnúť finančný príspevok na pokrytie časti nekrytých fixných nákladov aj v roku 2022. Poskytnutie príspevku v roku 2022 bude po splnení podmienok možné na základe platnej a účinnej schémy minimálnej pomoci na podporu podnikov v odvetví cestovného ruchu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19 a na základe schválenej zmeny schémy štátnej pomoci na podporu podnikov v cestovnom ruchu v súvislosti s vypuknutím ochorenia COVID-19.

MDV v dôvodovej správe poukázalo na to, že opatrenia prijaté SR vo vzťahu k ochoreniu COVID-19 majú zásadný vplyv aj na fungovanie subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu, ktoré čelia náhlemu nedostatku až nedostupnosti likvidity počas vyhlásenej mimoriadnej situácie. "Povinnosť zatvoriť určité prevádzky alebo inak obmedziť ich činnosť viedla v prípade mnohých subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu k strate príjmu," podotkol rezort dopravy.

Z dôvodu pretrvávajúcej pandémie a jej negatívneho vplyvu na ekonomickú činnosť subjektov podnikajúcich v cestovnom ruchu je tak podľa MDV potrebné upraviť obdobie, v ktorom bude možné poskytovať štátnu pomoc, na obdobie do 31. decembra 2022.

Príspevok by sa mal poskytovať na krytie fixných nákladov aj v roku 2022, keďže príspevok sa vypláca spätne, čím sa vykryje obdobie posledných mesiacov roka 2021. "Možno predpokladať, že subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu budú v prvom štvrťroku 2022 významne postihnuté pandémiou a bude potrebné pokryť ich straty a fixné náklady," skonštatoval rezort dopravy.

Vzhľadom na stále trvajúcu pandémiu 18. novembra 2021 Európska komisia (EK) prijala zmenu tzv. Dočasného rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej nákazou COVID-19. Tým sa predĺžila možnosť poskytovať štátnu pomoc z 31. decembra 2021 do 30. júna 2022.