Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Poskytovateľ služieb v ropnom priemysle Baker Hughes je opäť v zisku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očistený zisk predstavoval 141 miliónov USD alebo 16 centov na akciu, pričom analytici počítali s 21 centami na akciu.

Houston 20. októbra (TASR) - Americká spoločnosť Baker Hughes, jeden z najväčších poskytovateľov služieb pre ropný a plynárenský priemysel, sa v 3. kvartáli vrátila k zisku, po hlbokej strate pred rokom. Dôvodom je zvyšovanie ťažobnej aktivity po zotavení cien ropy.

Čistý zisk firmy za tri mesiace od júla do septembra dosiahol 8 miliónov USD (6,9 milióna eur) alebo 1 cent na akciu po strate 170 miliónov USD alebo 25 centov na akciu v rovnakom období pred rokom. Očistený zisk predstavoval 141 miliónov USD alebo 16 centov na akciu, pričom analytici počítali s 21 centami na akciu. Tržby takmer stagnovali, keď stúpli na 5,09 miliardy USD z 5,05 miliardy USD.

Globálne ceny ropy sa pohybujú na úrovniach spred pandémie vďaka zotavovaniu dopytu po koronakríze a obmedzeniu ťažby aliancie veľkých producentov OPEC+, pričom aliancia len postupne zvyšuje produkciu. Cena ropy počas uplynulého štvrťroka vzrástli o 4,5 %.

Zdraženie ropy stimulovalo amerických producentov, aby zvýšili ťažobnú aktivitu. Podľa údajov Baker Hughes sa počet aktívnych ťažobných zariadení v USA zvýšil do konca septembra na 521 zo 470 na konci júna.

(1 EUR = 1,1655 USD)