Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Poskytovateľ služieb v ropnom sektore Schlumberger je opäť v zisku

Na archívnej snímke z je logo amerického koncernu Schlumberger na newyorkej burze. Foto: TASR/AP

Po úprave o jednorazové položky dosiahol Schlumberger zisk 431 miliónov USD (30 centov/akcia).

Houston 24. júla (TASR) - Koncern Schlumberger, najväčší poskytovateľ služieb v ropnom priemysle, sa po stratovom 2. kvartáli minulého roka vrátil k zisku. Navyše v oblasti upraveného zisku prekonal očakávania trhov.

Spoločnosť koncom týždňa uviedla, že za 2. štvrťrok dosiahla zisk 430 miliónov USD (365,43 milióna eur), čo na akciu predstavuje 30 centov. V rovnakom období pred rokom evidovala stratu 3,43 miliardy USD (2,47 USD/akcia).

Po úprave o jednorazové položky dosiahol Schlumberger zisk 431 miliónov USD (30 centov/akcia). Koncern tak prekonal očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 26 centov.

Tržby sa zvýšili z 5,36 miliardy USD na 5,63 miliardy USD. Aj v tomto prípade bol výsledok o niečo lepší, než čakali analytici.

Spoločnosť, podobne ako jej konkurent Halliburton, ťažila z vyššej aktivity ropných firiem po výraznom zvýšení cien ropy v tomto roku. Ceny ropy vzrástli v 2. kvartáli o 18 % a od začiatku roka dosiahol ich rast už 42 %. Na druhej strane, aktivita ropných firiem stále zaostáva za vývojom v predpandemickom roku 2019.

Predstavitelia koncernu však očakávajú priaznivý vývoj aj v 2. polroku. Ako uviedli, predpokladajú ďalší rast, a to ako v prípade severoamerického biznisu, tak aj biznisu v ostatných oblastiach sveta.

(1 EUR = 1,1767 USD)