Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poskytovateľom kvalifikovaných dôveryhodných služieb sa stala NASES

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

NASES priblížila, že dôveryhodné služby poskytujú občanom istotu, že pri využívaní elektronických služieb je ich identita chránená a nikto ju nemôže zneužiť.

Bratislava 2. augusta (TASR) – Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) sa stala od 1. augusta Slovenskou národnou certifikačnou autoritou pre poskytovanie kvalifikovaných dôveryhodných služieb. Zodpovednosť za vyhotovovanie a overovanie elektronických podpisov či pečatí prevzala od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

NASES priblížila, že dôveryhodné služby poskytujú občanom istotu, že pri využívaní elektronických služieb je ich identita chránená a nikto ju nemôže zneužiť. Od augusta je ich poskytovateľom NASES, ktorá sa tak stala Slovenskou národnou certifikačnou autoritou. Tento štatút pritom doteraz patril NBÚ.

Agentúra donedávna poskytovala dve dôveryhodné služby, a to uchovávanie kvalifikovaných elektronických pečatí a uchovávanie kvalifikovaných elektronických podpisov. "Po novom na seba preberáme zodpovednosť aj za vyhotovovanie, overovanie a validáciu elektronických pečatí a podpisov, čím sme rozšírili počet poskytovaných dôveryhodných služieb z dvoch na osem," ozrejmil generálny riaditeľ NASES Peter Ďurica.

Kvalifikovaný elektronický podpis je rovnocenný vlastnoručnému podpisu a môže byť použitý pri všetkých právnych úkonoch, ktoré vyžadujú písomnú formu. Elektronická pečať funguje na rovnakom princípe ako e-podpis a má rovnaké vlastnosti. Rozdielom podľa NASES je, že kým elektronický podpis je určený pre fyzické osoby, elektronickú pečať využívajú právnické osoby a subjekty verejnej správy.