Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Poslanci chcú, aby sa výber na predsedu regulačného úradu zopakoval

Na archívnej snímke Peter Kremský (OĽaNO). Foto: TASR - Michal Svítok

Kandidáti boli vypočutí na pôde rezortu dopravy a výstavby a následne aj odbornou verejnosťou.

Bratislava 3. júla (TASR) – Poslanci Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti odporučia ministrovi dopravy a výstavby Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina), aby sa výberové konanie na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb zopakovalo. Informoval o tom v piatok po verejnom vypočutí troch kandidátov na post šéfa úradu predseda výboru Peter Kremský (OĽaNO). O výberovom konaní majú zákonodarcovia pochybnosti.

„Oceňujem záujem a ochotu uchádzačov verejne diskutovať a prezentovať svoje vízie fungovania úradu,“ uviedol Kremský s tým, že každý uchádzač ukázal výbornú odbornú úroveň a podľa neho by bol každý jeden z nich aj prínosom pre budúcnosť tohto úradu.

„Mrzí ma však, že sa pri výberovom konaní objavili vážne pochybnosti o jeho podmienkach a priebehu, ktoré môžu vrhnúť tieň podozrenia na vybraného uchádzača a ohroziť jeho priechodnosť vo vláde či parlamente,“ dodal Kremský. Výberové konanie sa podľa neho má zopakovať tak, aby bolo úplne transparentné, otvorené a nesporné.

Kandidáti boli vypočutí na pôde rezortu dopravy a výstavby a následne aj odbornou verejnosťou. O novom šéfovi Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb rozhodne vláda na návrh ministra dopravy a predloží ho do parlamentu. Poslanci rozhodnú o navrhovanom kandidátovi svojím hlasovaním v pléne NR SR. Ako dodal Kremský, aj v prípade obsadzovania tohto postu, rovnako ako pozície šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), išlo o historicky prvú verejnú diskusiu s kandidátmi.