Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Poslanci EP navrhli striktnejšie pravidlá napĺňania zásobníkov plynu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Parlament presadzuje, aby boli do 1. novembra 2022 zásobníky plynu povinne naplnené na minimálne 80 % a následne každý rok v rovnakom období aspoň na 90 %.

Brusel/Štrasburg 7. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Štrasburgu podporili plán na urýchlené dopĺňanie strategických zásob plynu, ktorého cieľom je zaistiť domácnostiam a podnikom dostatok plynu pred ďalšou vykurovacou sezónou.

Text nariadenia, ktorý europarlament schválil v zrýchlenom legislatívnom konaní, bude čoskoro predmetom rokovaní poslancov s ministrami členských štátov (Rada EÚ).

Parlament presadzuje, aby boli do 1. novembra 2022 zásobníky plynu povinne naplnené na minimálne 80 % a následne každý rok v rovnakom období aspoň na 90 %. Cieľom je zaistiť bezpečnosť dodávok plynu a ochrániť Európanov pred možným nedostatkom tejto suroviny.

Prevádzkovatelia zásobníkov by na základe schváleného textu mali povinne podstúpiť nový proces certifikácie, aby sa predišlo rizikám spojeným s možným vonkajším zasahovaním. V prípade zamietnutia certifikácie by sa prevádzkovatelia mali vzdať vlastníctva alebo kontroly nad zásobníkmi plynu. Prevádzkovatelia by tiež nemali mať právo rozhodovať o zatvorení zásobníka bez súhlasu národného regulátora.

Nové nariadenie s cieľom urýchliť opätovné napĺňanie zásobníkov prináša aj stimuly pre energetické spoločnosti vo forme zľavy na prepravné tarify zo zásobníka alebo do zásobníka.

"Tento kľúčový legislatívny návrh nie je iba o nových a potrebných právnych ustanoveniach, je v prvom rade o zaistení dodávok plynu na nasledujúcu zimu," vyhlásil poľský europoslanec, spravodajca pre túto legislatívu a vedúci vyjednávacieho tímu EP Jerzy Buzek.

V správe pre médiá upozornil, že istotu dodávok plynu od Európskej únie očakávajú občania, domácnosti, malé a stredné podniky a priemysel.

Za uvedený legislatívny návrh zahlasovalo 516 europoslancov, 25 bolo proti a 15 sa zdržalo hlasovania.