Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Poslanci nebudú rokovať o ochrane pôdneho fondu, ako navrhoval Smer-SD

Na snímke poslanec Robert Fico (Smer-SD) počas rozpravy o zvyšovaní cien energií v rámci 43. schôdze Národnej rady SR (NR SR) v stredu 29. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci predložili tento návrh v súvislosti s informáciami o maďarskom fonde, ktorý má podľa lídra strany Roberta Fica slúžiť aj na skupovanie poľnohospodárskej pôdy na Slovensku.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Parlament nebude na mimoriadnej schôdzi vo štvrtok rokovať o ochrane pôdneho fondu. Plénum neschválilo program schôdze, ktorú inicioval Smer-SD. Podporilo ho len 38 zo 115 prítomných poslancov.

V odôvodnení návrhu uznesenia opoziční poslanci konštatovali, že v súčasnosti sa objavujú zahraničné iniciatívy s cieľom získať vlastníctvo slovenskej poľnohospodárskej a lesnej pôdy. "Nóvum je však v tom, že o kúpu pozemkov a nehnuteľností na Slovensku prejavujú záujem cudzie štáty, osobitne Maďarsko," dodali predkladatelia.



Poslanci predložili tento návrh v súvislosti s informáciami o maďarskom fonde, ktorý má podľa lídra strany Roberta Fica slúžiť aj na skupovanie poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. "Viktor Orbán ako silný a skúsený politik chápe, že na Slovensku je bezvládie. Vie, že teraz je čas presadzovať si maďarské záujmy na území Slovenskej republiky," uviedol minulý týždeň Fico.

Poslanci chceli v návrhu uznesenia požiadať vládu, aby okamžite predložila na rokovanie parlamentu návrh ústavnoprávnej úpravy chrániacej poľnohospodársky a lesný pôdny fond a návrhy všetkých nevyhnutných opatrení chrániacich SR pred skupovaním pozemkov zahraničnými subjektmi vrátane iných štátov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) informoval o tom, že vláda Maďarska zrušila uznesenie o nákupe poľnohospodárskej pôdy v susedných krajinách. Korčok toto rozhodnutie berie na vedomie a považuje to za dôkaz nevyhnutnosti vzájomných konzultácií a intenzívneho dialógu o všetkom, čo obe krajiny robia vo svojich vzájomných vzťahoch.