Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Plénum neschválilo pokračovanie garančného mechanizmu a pandemickú OČR

Plénum, archívna snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Návrhom chceli poslanci garantovať každému rodičovi, že bude dostávať OČR počas celej doby trvania potreby starostlivosti/ošetrovania, a to vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Plénum v piatok neschválilo dve novely z dielne mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Prvý návrh sa týkal pokračovania garančného mechanizmu pre slovenských dôchodcov, druhá novela bola o pandemickej OČR, ktorú predkladali poslanci opakovane.

Novela týkajúca sa dôchodkov a pokračovania garančného mechanizmu ďalej hovorila o tom, že v prípade, ak poberali dôchodcovia nízky dôchodok a dôchodcovská inflácia je vypočítaná nízko, mali mať garantovanú minimálnu valorizáciu vo výške dvoch percent priemerného dôchodku na Slovensku.

Návrhom o pandemickej OČR chceli poslanci garantovať každému rodičovi, ktorý bude z donútenia vážnou udalosťou, pandémiou či vládou musieť zostať doma, že bude dostávať OČR počas celej doby trvania potreby starostlivosti/ošetrovania, a to vo výške 75 % denného vymeriavacieho základu.