Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Poslanci odmietli návrhy z dielne Hlasu-SD

Peter Pellegrini, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

V návrhu zákona o dani z pridanej hodnoty poslanci navrhli v reakcii na aktuálne zvyšovanie cien potravín znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na úroveň 5 %.

Bratislava 30. marca (TASR) - Plénum Národnej rady (NR) SR počas stredajšieho hlasovania odmietlo niekoľko návrhov noviel z dielne poslancov okolo Petra Pellegriniho.

V živnostenskom zákone navrhli poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD nový spôsob výpočtu výšky finančného príspevku pri poskytovaní pobytovej formy sociálnej služby v zariadení sociálnych služieb a finančného príspevku pri poskytovaní ambulantnej formy sociálnej služby v zariadení sociálnych služieb.

V návrhu zákona o dani z pridanej hodnoty poslanci navrhli v reakcii na aktuálne zvyšovanie cien potravín znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na úroveň 5 %. Týkať sa to malo tovarov, ktoré tvoria okruh základných potravín, a oslobodiť chceli od dane z pridanej hodnoty dodávanie tovaru pri priamom predaji – takzvanom predaji z dvora.

Ďalším návrhom zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja reagovali poslanci na aktuálne zvyšovanie cien pohonných látok. Návrhom chceli znížiť sadzbu spotrebnej dane na motorový benzín a plynový olej – motorovú naftu, obe o 20 eurocentov na liter paliva.

Podpredseda strany Erik Tomáš vyzval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby vnímal realitu a aby vláda pripravila balík zákonov. "Slovensko už potrebuje svoj lex Slovensko. Čoraz viac ľudí padá pod hranicu chudoby a je veľmi vážna situácia. Keď už ste si neosvojili naše návrhy, príďte s niečím vy sám alebo vaša vláda. Na túto biedu sa už nedá pozerať," dodal Tomáš.