Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Poslanci odobrili výročnú správu pozemkového fondu za rok 2021

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Minulý rok z pohľadu SPF podľa materiálu nemožno označiť ako úspešný.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Sumárne nemožno považovať rok 2021 z pohľadu Slovenského pozemkového fondu (SPF) za úspešný. Výzvou nového vedenia ostáva boj s klientelizmom a korupciou, odstránenie "spisovej zápchy" po organizačnej prestavbe fondu a zlepšenie komunikácie. Konštatuje to výročná správa fondu za minulý rok, ktorú v piatok vzalo na vedomie plénum Národnej rady (NR) SR.

Pre fond znamenal uplynulý rok viaceré zásadné organizačné zmeny, ktoré majú do súčasnosti dosah na jeho fungovanie v jednotlivých oblastiach. Ich cieľom bolo podľa výročnej správy odstrániť lokálne väzby jednotlivých nominantov fondu na rôzne skupiny v regiónoch s cieľom odstránenia korupcie a klientelistických praktík.

Zmena štatutárneho zástupcu, ako aj neúspešné výberové konania na post generálneho riaditeľa fondu podľa materiálu len oddialili sfunkčnenie centier po organizačných zmenách. "Došlo k presunu niektorých zamestnancov z pôvodných regionálnych odborov a zároveň nastúpili noví kolegovia, ktorí sa zaškoľovali na vybavovanie špeciálnej spisovej agendy," uvádza sa vo výročnej správe.

Minulý rok z pohľadu SPF podľa materiálu nemožno označiť ako úspešný. Ciele realizovanej organizačnej prestavby a "hlboká orba" pri odhaľovaní korupčných a klientelistických väzieb sú však podľa výročnej správy dobrou pôdou na nový reštart fondu, ktorý pokračuje v roku 2022.