Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Novela štátneho rozpočtu na tento rok sa dostala do druhého čítania

Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 9. schôdze NR SR v Bratislave 14. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela zákona o štátnom rozpočte zohľadňuje hotovostný výpadok daňových ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur.

Bratislava 14. júla (TASR) - Parlament posunul do druhého čítania novelu zákona o štátnom rozpočte na tento rok. Plénum o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal.

Novela zákona o štátnom rozpočte zohľadňuje hotovostný výpadok daňových, ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky sa zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, pričom dôvody zvýšenia je podľa rezortu financií možné rozdeliť do dvoch okruhov. Prvým sú výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu v sume 4,9 miliardy eur a druhým okruhom sú výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur. Úpravami príjmov a výdavkov sa zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur. Celkové príjmy štátneho rozpočtu tak majú dosiahnuť 14,4 miliardy eur namiesto 15,8 miliardy eur a celkové výdavky majú dosiahnuť 26,3 miliardy eur namiesto pôvodne schválených 18,5 miliardy eur. Schodok má byť celkovo na úrovni takmer 12 miliárd eur namiesto rozpočtovaných 2,8 miliardy eur.

V rámci zvýšenia výdavkov v dôsledku koronakrízy má vzrásť transfer pre Sociálnu poisťovňu, zvýšiť sa majú aj zdroje pre kapitolu ministerstva práce, zvyšujú sa aj výdavky na kompenzáciu nákladov na nájomné či na zabezpečenie nákupu ochranných pomôcok.

Daňové príjmy štátneho rozpočtu na hotovostnej báze v tomto roku klesnú v porovnaní so schváleným rozpočtom na roky 2020 až 2022 o 1,3 miliardy eur. Výber daní sa zníži najmä v dôsledku prepadu ekonomiky spôsobeného koronakrízou. Najväčšie zníženie výnosu by malo byť zaznamenané pri dani z pridanej hodnoty, a to 514,6 milióna eur, pri dani z príjmov právnických osôb o 313,7 milióna eur a pri spotrebných daniach by mal byť výpadok vo výške 194,5 milióna eur. "Za poklesom je aj nezapočítanie vplyvu zavedenia eKasy a nanomarkerov do aktuálnej daňovej prognózy. Pokles nedaňových príjmov v sume 155,4 milióna eur súvisí s nižším plnením príjmov z administratívnych poplatkov a iných poplatkov a platieb, výpadkom očakávaných príjmov z odvodov z hazardných hier a iných podobných hier, ako aj nižším plnením kapitálových príjmov súvisiacich predovšetkým s predajom prebytočného majetku štátu," priblížilo ministerstvo.

Novelou zákona sa tiež vytvára možnosť poskytnúť záruku do Paneurópskeho záručného fondu v reakcii na pandémiu, z ktorého Európska investičná banka a Európsky investičný fond budú môcť poskytnúť záruky na financovanie a úvery priamo konečným príjemcom zo súkromného a verejného sektora alebo prostredníctvom finančných sprostredkovateľov. "Poskytnutie záruky zo strany Slovenskej republiky je nevyhnutnou podmienkou na prístup k nástrojom financovania poskytnutým zo záručného fondu. Zároveň sa vytvára aj možnosť čerpania úverovej pomoci z Európskeho nástroja dočasnej podpory na zmiernenie rizík nezamestnanosti (SURE)," konštatuje MF SR.

Nová vláda musela v dôsledku koronakrízy pripraviť rôzne opatrenia. Už vtedy rezort financií avizoval, že štátny rozpočet budú musieť upraviť. Uviedol to v úvode piateho rokovacieho dňa 9. schôdze Národnej rady (NR) SR minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

"Ide o novelu zákona, netvoríme nový rozpočet, pracujeme s tým, čo nám naši predchodcovia zanechali. Potrebujeme opraviť čísla, ktoré už v súčasnosti nie sú reálne," zdôvodnil Heger návrh na skrátené legislatívne konanie v súvislosti s novelou zákona o štátnom rozpočte. Pandémia podľa neho spôsobila, a ešte stále spôsobuje, rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku. Je nevyhnutné prijať opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov na hospodárstvo SR. "Potrebujeme reagovať na zmenu čísiel, preto navrhujeme prerokovať novelu v skrátenom legislatívnom konaní," podotkol Heger.

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) tiež pripustil, že koronakríza ovplyvní výdavky. "Nepríjemným prekvapením bolo, v akom štýle vláda schválila novelu o štátnom rozpočte. Mal rozsah štyroch A4, čo ma šokovalo," povedal Kamenický, ktorý očakával, že vláda priblíži opatrenia, ktoré chce robiť. "Vláda netuší, na čo ide peniaze vynaložiť. Čísla lezú 'ako z chlpatej deky', ale konkrétne veci nevidieť. Transparentnosť považujem v tomto návrhu za nulovú," myslí si Kamenický. Očakáva, ako sa bude vláde dariť napĺňať príjmy, či sa bude znižovať daňová medzera na dani z pridanej hodnoty. "Horší je nárast výdavkov štátneho rozpočtu. Deficit má stúpnuť na 12 miliárd eur, to sú obrovské čísla, za ktorými nevidíme obsah. Tento rozpočet je ako veľký nafúknutý balón," tvrdí Kamenický.

Plénum bude o návrhu o štátnom rozpočte rokovať v skrátenom režime


Parlament prerokuje novelu zákona o štátnom rozpočte na tento rok v skrátenom legislatívnom konaní. Za takýto postup hlasovalo 81 poslancov zo 107 prítomných.

"Keďže pandémia nového koronavírusu spôsobila, a ešte stále spôsobuje, rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku, je nevyhnutné prijať opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov na hospodárstvo SR," zdôvodňuje návrh skráteného režimu Ministerstvo financií (MF) SR.

Účelom návrhu je prijať nevyhnutné legislatívne úpravy reagujúce na situáciu odrážajúcu výrazný pokles ekonomickej aktivity, riešiť finančné krytie opatrení zameraných na zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ako aj zohľadniť výpadok príjmov štátneho rozpočtu v roku 2020.

Novela zákona o štátnom rozpočte zohľadňuje hotovostný výpadok daňových, ako aj nedaňových príjmov kapitol štátneho rozpočtu v celkovej sume 1,4 miliardy eur. Celkové výdavky sa zvyšujú o takmer 7,8 miliardy eur, pričom dôvody zvýšenia je podľa rezortu financií možné rozdeliť do dvoch okruhov. Prvým sú výdavky priamo súvisiace s pandémiou nového koronavírusu v sume 4,9 miliardy eur, druhým okruhom sú výdavky na zabezpečenie v rozpočte nekrytých titulov v sume 2,9 miliardy eur. "Úpravami príjmov a výdavkov sa zvyšuje hotovostný schodok o 9,2 miliardy eur," vyčíslil rezort financií.

Celkové príjmy štátneho rozpočtu majú dosiahnuť 14,4 miliardy eur namiesto 15,8 miliardy eur a celkové výdavky majú dosiahnuť 26,3 miliardy eur namiesto pôvodne schválených 18,5 miliardy eur. Schodok má byť celkovo na úrovni takmer 12 miliárd eur namiesto rozpočtovaných 2,8 miliardy eur.