Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Poslanci posunuli na pripomienkovanie návrh vylučujúci tvrdý brexit

Britský premiér Boris Johnson odpovedá na otázky poslancov v dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne 4. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Johnson označil tento návrh zákona za kapituláciu.

Londýn 4. septembra (TASR) - Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu schválili v stredu v druhom čítaní návrh zákona, ktorý vylučuje brexit bez dohody. Za návrh hlasovalo 329 poslancov, proti sa vyjadrilo 300. Poslanci teraz môžu predkladať pozmeňovanie návrhy a o legislatíve budú ešte neskôr v stredu hlasovať. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

O legislatíve budú večer znova hlasovať, pričom sa očakáva, že ju schvália približne rovnakým počtom hlasov, píše agentúra AFP. Dodáva, že ak sa tak stane, posunú ju následne na hlasovanie do Snemovne lordov, hornej komory britského parlamentu.

Britskí poslanci ešte v utorok schválili zaradenie tohto návrhu do programu stredajšieho zasadnutia Dolnej snemovne. Premiér Boris Johnson reagoval slovami, že parlament sa tak "priblížil k zmareniu akejkoľvek dohody o brexite".

Johnson označil tento návrh zákona za kapituláciu. Legislatívu vypracovali britskí opoziční poslanci na čele s vodcom Labouristickej strany Jeremym Corbynom a podporujú ju aj viacerí konzervatívni poslanci. Premiér uviedol, že takáto legislatíva by ho nútila, aby na októbrovom summite EÚ "prosil" o ďalší odklad vystúpenia z EÚ a zároveň aby prijal podmienky, ktoré si európski lídri stanovia.

Johnson zároveň v utorok oznámil, že nechá parlament hlasovať o možnosti vypísania predčasných volieb na 15. októbra. Hlasovanie o tomto jeho návrhu by sa malo konať, ak parlament schváli legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, píše agentúra DPA.

Johnson pritom povedal, že on sám predčasné voľby nechce, ale ak v stredu poslanci odhlasujú legislatívu vylučujúcu tvrdý brexit, predčasné voľby budú jediným riešením, ako zabrániť "ďalšiemu nezmyselnému odkladu brexitu".