Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Poslanci sa v úvode dňa zaoberali zákonom o automatizovaných vozidlách

Na archívnej snímke poslanci Národnej rady (NR) SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Právna norma má nastaviť jednoznačný podklad na aplikáciu inteligentnej mobility v podmienkach SR.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Národná rada (NR) SR sa v úvode piateho rokovacieho dňa 75. schôdze venovala návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s rozvojom automatizovaných vozidiel. Na základe neho by sa mali na Slovensku zaviesť podmienky skúšobnej prevádzky automatizovaných vozidiel a plne automatizovaných vozidiel.

Návrh zákona z dielne rezortu dopravy okrem iného zahŕňa úpravy kompetencií národného koordinátora inteligentnej mobility a rozšírenie kompetencií orgánu typového schvaľovania v oblasti vydávania povolenia na skúšobnú prevádzku. Zároveň by mal ustanoviť podmienky povolenia prevádzky automatizovaného doručovacieho vozidla. Právna norma má nastaviť jednoznačný podklad na aplikáciu inteligentnej mobility v podmienkach SR.

Popoludní majú poslanci naplánované rokovanie o viacerých návrhoch z dielne ministerstva obrany, napríklad o návrhu zákona o Vojenskom spravodajstve. Ani v stredu plénum nebude hlasovať. Najbližším hlasovacím dňom o prerokovaných bodoch v parlamente bude až štvrtok (27. 10.).