Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

V Starej Ľubovni schválili financovanie juhovýchodného obchvatu

Ilustračné foto Foto: TASR

V prípade projektu sa ráta s výstavbou novej komunikácie dlhej viac ako 900 metrov, ktorá bude spájať dve cesty III. triedy. Konkrétne cestu vedúcu v smere na obce Jakubany a Nová Ľubovňa.

Stará Ľubovňa 4. júla (TASR) – Výstavbu juhovýchodného obchvatu Starej Ľubovne schválili mestskí i krajskí poslanci. Informoval o tom primátor mesta Ľuboš Tomko s tým, že neúnosné dopravné zaťaženie historického centra predstavuje pre miestnych dlhodobý problém. "V súčasnosti prejde Námestím sv. Mikuláša denne viac než 6000 vozidiel. Riešením tejto kritickej situácie je výstavba juhovýchodného obchvatu, ktorá v posledných rokoch dostáva čoraz reálnejšie kontúry," uviedol.

V prípade projektu sa ráta s výstavbou novej komunikácie dlhej viac ako 900 metrov, ktorá bude spájať dve cesty III. triedy. Konkrétne cestu vedúcu v smere na obce Jakubany a Nová Ľubovňa na Levočskej ulici a komunikáciu v Starej Ľubovni na Prešovskej ulici, ktorá sa napája na cestu I. triedy v smere na Prešov. "Aj napriek tomu, že témou juhovýchodného obchvatu sa zaoberali mestskí poslanci viac než 20 rokov, k samotnej realizácii investície z dôvodu vysokej finančnej náročnosti nedošlo," dodal primátor s tým, že prvotná myšlienka výstavby obchvatu z vlastných zdrojov viazla predovšetkým na výkupe pozemkov prebiehajúcom už v roku 1996.

Napokon mesto začalo v tomto smere intenzívne rokovať o združenej investícii s Prešovským samosprávnym krajom (PSK). V októbri 2015 definitívne ukončili majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov pod plánovanou komunikáciou v celkovej výmere 22.000 metrov štvorcových. Ich hodnotu znalecký posudok stanovil na takmer 440.000 eur. PSK mal následne zabezpečiť výstavbu obchvatu z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu. Problémom sa však stal Plán udržateľnej mobility, ktorého vypracovanie bolo podmienkou schválenia projektu. Predpokladá sa však, že vyhotovený bude až v roku 2020, čiže na konci programového obdobia daného operačného programu. Mestskí i krajskí poslanci tak začali hľadať výhodnejšiu alternatívu, ktorou sa napokon stala výstavba obchvatu z vlastných zdrojov.

Koncom júna schválili spolufinancovanie stavby vo výške milión eur najprv mestskí poslanci a následne potvrdili realizáciu tejto združenej investície aj poslanci PSK, a to vo výške 1,35 milióna eur. "Juhovýchodný obchvat predstavuje dlhoočakávané riešenie zníženia dopravnej zaťaženosti centra. Skráti sa tiež vzájomná vzdialenosť Levočskej a Prešovskej ulice s priemyselnou a občianskou vybavenosťou o približne dva kilometre. Zníži sa hluk a nehodovosť v tomto úseku a taktiež dôjde k zlepšeniu kvality životného prostredia z dôvodu zníženia množstva produkovaných exhalátov. V neposlednom rade pozitívne vnímame aj dopad na rozvoj cestovného ruchu v historickom jadre mesta," konštatoval Tomko.

Na výstavbu juhovýchodného obchvatu je vydané právoplatné stavebné povolenie, v priebehu júla sa začne proces verejného obstarávania na zhotoviteľa. Po ukončení tejto fázy sa začne s realizáciou samotných prác.