Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili štátnu podporu pre nové letecké spojenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Zatiaľ ide podľa ministra dopravy Jozefa Ráža ml. iba o rámec, na základe ktorého by vláda v budúcnosti mohla podporiť akúkoľvek leteckú linku.

Bratislava 16. januára (TASR) - Štát poskytne príspevok v civilnom letectve ako minimálnu pomoc alebo štátnu pomoc na vykonávanie pravidelnej leteckej dopravy na území SR alebo medzi slovenskými letiskami a letiskami mimo územia SR. Majú sa tak podporiť nové letecké spojenia. Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok definitívne schválili vládny návrh novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve.

Rezort dopravy predpokladá negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy a na rozpočty obcí a vyšších územných celkov. Vplyv na štátny rozpočet v roku 2024 je odhadovaný približne na 1,2 milióna eur.

"Uvedené odhadované sumy predstavujú predpokladané náklady na podporu priamych leteckých spojení a budú predmetom rokovaní medzi Ministerstvom dopravy (MD) SR a Ministerstvom financií SR v rámci prípravy návrhu rozpočtu verejnej správy na príslušné rozpočtové roky, zohľadňujúc povinnosti vyplývajúce z investičnej zmluvy," uviedol rezort dopravy.

Zatiaľ ide podľa ministra dopravy Jozefa Ráža ml. (nominant Smeru-SD) iba o rámec, na základe ktorého by vláda v budúcnosti mohla podporiť akúkoľvek leteckú linku. V súvislosti s príchodom automobilky Volvo do Košíc je v príprave napríklad linka medzi Košicami a Göteborgom.

Vytvorený nástroj, na základe ktorého bude možné poskytnúť prostriedky na podporu liniek, má byť podľa rezortu dopravy nápomocný k umožneniu zvýšenej mobility ľudí a k rozvoju cestovného ruchu v rámci regiónov. "Vytvorený nástroj zároveň umožní aj realizáciu záväzkov, ktoré Slovenskej republike vyplývajú zo schválených investičných zmlúv," argumentovalo MD SR v dôvodovej správe.

Rezort dopravy tiež uviedol, že opatrenia, ktoré prijala SR pre ochorenie COVID-19, mali zásadný vplyv na fungovanie podnikov, a to vrátane podnikov v oblasti civilného letectva a cestovného ruchu. Nový právny nástroj tak má podporiť nové letecké spojenia.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Justína Sedláka (Smer-SD), podľa ktorého bude novela zákona účinná od 1. februára 2024.

Plénum taktiež schválilo pozmeňujúci návrh Karola Farkašovského (SNS), ktorý upravuje kompetencie v rámci poskytovania príspevku za ubytovanie odídenca v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine. Poskytovanie príspevku tak zostane v kompetencii rezortu dopravy.