Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Poslanci schválili zákon o akreditácii orgánov posudzovania zhody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákon tiež precizuje úpravu rezervného fondu, správneho konania o akreditácii, ukladania pokút a dochádza k zmene samotnej štruktúry právneho predpisu.

Bratislava 2. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok schválili vládny návrh zákona o akreditácii orgánov posudzovania zhody. Právna norma reaguje na trend vývoja v oblasti poskytovania akreditačných služieb na Slovensku.

Nová právna úprava vychádza z potreby upraviť najmä pôsobnosť riadiacich orgánov Slovenskej národnej akreditačnej služby (SNAS), ako aj z potreby vytvorenia fondu investícií a rozvoja. "SNAS ako verejnoprávna inštitúcia musí hospodáriť na neziskovom základe a poskytovať služby odplatne, čo je v súlade s princípmi európskeho akreditačného systému," uvádza sa v dôvodovej správe.

Zákon tiež precizuje úpravu rezervného fondu, správneho konania o akreditácii, ukladania pokút a dochádza k zmene samotnej štruktúry právneho predpisu. Ďalej sa napríklad upravujú ustanovenia týkajúce sa žiadosti o akreditačnú službu a jej podávania prostredníctvom informačného systému SNAS.

Z dôvodu, že SR je členským štátom Európskej únie a má povinnosť byť členom európskych a medzinárodných organizácií združujúcich akreditačné orgány v oblasti akreditácie orgánov posudzovania zhody je podľa zákona vhodné, aby štát znášal náklady spojené s členskými poplatkami a účasťou Slovenska v týchto organizáciách.

"Aktívnou účasťou v týchto inštitúciách sa zvyšuje uznávanie SNAS na európskej a medzinárodnej úrovni. Priamo zo zákona je tento príspevok štátu prísne limitovaný, aby nemohol byť použitý na iné ako uvedené účely," konštatuje sa v materiáli.